Eerbetoon aan Keramiek Kasper

Patrick Demarest

08/05/2023
Cultuur

Van zaterdag 6 mei tot en met zondag 27 augustus vind je in het Museum Torhouts Aardewerk een tentoonstelling van de Torhoutse keramist Kasper. Samen met de dochters en echtgenote van Kasper wil de stad zo een eerbetoon brengen aan de overleden kunstenaar.

Kasper was een veelzijdig keramist. Hij maakte onder andere humoristische karikaturale beelden en taferelen in keramiek met als thema "The engaged man", de mens en zijn dagelijkse bezigheden. Zijn werk spreekt aan door het volkse karakter en de grote herkenbaarheid. Kasper mag met recht en rede de man genoemd worden die humor in de keramiek bracht.

Naast de vele beroepen die we tijdens de tentoonstelling kunnen bewonderen, creƫerde Kasper ook eigenzinnige wandkeramieken over de steeds ingewikkelder wordende wereld met zijn uitgebreide communicatiekanalen en netwerken en het effect daarvan op ons bestaan.

Ook keramieksculpturen zijn aan de orde. Gebaseerd op de bootjes varend op de Brugse Reien, boetseerde Kasper Brugse toeristenbootje met bekende figuren als passagiers, van kunstenaars tot louche figuren en schurken.

Tot slot liet Kasper zich inspireren door de modewereld. Zo werden zijn fashionista's geboren. Echte Rubensiaanse vrouwen: rondborstig, voluptueus, breedheupig en toch op en top fashionista's want door kledij, kapsel en accessoires werden ze met verve naar de 21ste eeuw gekatapulteerd. Iedere fashionista heeft haar eigen karakter maar allemaal stralen ze een onweerstaanbare joie de vivre uit.

Schepen van cultuur Lieselotte Denolf is trots dat de werken in Torhout tentoongesteld worden: "We kennen Kasper vooral van de vele beroepen die hij op een originele manier voorstelde en die hij ook in zijn winkel in Brugge aanbood. In het museum zullen we ook zijn fashionista's, wandkeramiek en een schurkenboot tentoonstellen. Voor kinderen is er een apart parcours met leuke vragen en opdrachten. Van harte welkom in het Museum Torhouts Aardewerk!" 

Praktische info

  • De tentoonstelling loopt van zaterdag 6 mei tot en met zondag 27 augustus.
  • In het Museum Torhouts Aardewerk, Ravenhofstraat 5.
  • De tentoonstelling is gratis.
  • In mei en juni is het museum open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 uur.
  • In juli en augustus is het museum open van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.30 uur.
  • Wil je de tentoonstelling buiten de openingsuren met een gids bezoeken? Neem contact op met het Vrijetijdshuis via 050 22 07 70 of vrijetijdshuis@torhout.be.