Eerste schooldag Eureka

Patrick Demarest

01/09/2020
cultuur/onderwijs

Bassisschool Eureka en GO!Atheneum Eureka openden vandaag, 1 september, uiteraard ook weer de deuren voor hun leerlingen. 

V.l.n.r.: ILse Coucke (directeur atheneum) en Déborah Schotte (directeur bassisschool Eureka)


Déborah Schotte, directeur basisschool Eureka: “Dit schooljaar bieden we nog meer ondersteuning aan in de klassen. Extra leerkrachten die bepaalde leerlingen extra kunnen helpen om leerstof in te halen of extra leerstof aan te bieden.”

"Dit schooljaar, na de lockdown, starten we vanzelfsprekend vanuit een andere beginsituatie met de leerlingen. Het is belangrijk dat we voldoende in kaart kunnen brengen hoe alle leerlingen de lockdown en aangepaste manier van lesgeven vorig schooljaar, hebben ervaren. Met een extra paar handen in de klassen, bieden we hier een antwoord op. “

Ilse Coucke, directeur atheneum Eureka: “In het atheneum zetten we kwaliteit boven kwantiteit. We werken met kleine groepen, bieden een persoonlijke aanpak in een sfeer waar iedereen elkaar kent en zorgen ervoor dat iedereen zich goed voelt.”

Zoals Déborah aangeeft zal de beginsituatie van de leerlingen anders zijn dan voorbije schooljaren, dit in kaart brengen is voor mijn team een prioriteit. Via co-teaching waarbij leerkrachten in duo voor de klas staan, mentoren, ondersteuning van onze leerlingbegeleiding … realiseren we net die noodzakelijke persoonlijke aanpak voor onze leerlingen."

Samen bouwen aan een steengoed jaar

      “Samen bouwen aan een steengoed jaar! Dit is ons jaarthema dit schooljaar,” vertelt Déborah Schotte.  "Op de eerste schooldag zullen de kinderen en ouders dit ook overduidelijk merken... Met dit thema verbinden we verschillende aspecten van onze schoolwerking en van ons lesgeven. We bouwen iets op, steen per steen en dit doen we samen! Zo draagt ieder zijn steuntje bij aan het geheel."

"Zowel op de basisschool als op de middelbare school bouwen we aan kennis, aan vaardigheden, maar zeker ook aan het sociaal emotionele aspect. We zetten in op welbevinden omdat we geloven dat kinderen en jongeren meer gemotiveerd zijn als ze zich goed voelen."

De hervorming van het secundair onderwijs stuurt erop aan dat scholen richtingen samenbrengen in domeinen. “Ook wij hebben de oefening alvast gemaakt en ons aanbod van richtingen samengebracht onder drie domeinen,” legt Ilse Coucke uit. “Op atheneum Eureka kies je voortaan een richting binnen het domein Economie, Engineering & wetenschappen of People. Welke specifieke richtingen leerlingen kunnen kiezen hebben we weergegeven op onze website www.go-ureka.be bij studieaanbod. Het domein Economie is gedeeltelijk nieuw, naast de huidige opleiding Handel  (TSO) kan je ook kiezen voor Economische Wetenschappen (ASO) en vanaf volgend schooljaar voor Verkoop (BSO). De rode draad doorheen onze school is dat we staan voor zorgzaamheid, we zijn zorgzaam en dat sterkt onze leerlingen!"

Coronamaatregelen 

      Lode Brouckaert, technisch adviseur van de campus zorgt dat alle coronamaatregelen op punt staan en klaar zijn om te starten in code geel. “Starten binnen code geel zorgt voor een iets eenvoudiger start dan op het einde van vorig schooljaar. Voordeel is dat maatregelen niet volledig nieuw zijn, we hebben een vertrekbasis en zijn blij dat alle leerlingen terug fulltime naar school komen. We kunnen de speeltijden en pauzes opnieuw gelijktijdig laten doorgaan, weer warme maaltijden aanbieden, onze schoolbus kan terug rijden, we kunnen aangepaste opendeurmomenten aanbieden... dit alles biedt voor onze leerlingen, en ook voor de ouders, heel wat voordelen."

"Vanzelfsprekend blijven we alle hygiënemaatregelen volgen en aanbieden. De klemtoon hierbij ligt op het zeer regelmatig wassen van de handen, aandacht voor de aparte klasbubbels, social distancing en gebruik van mondmaskers voor + 12 jarigen."