Einde Rozeveldvrienden A met galamatch

Patrick Demarest

25/10/2021
vereniging

Na 45 jaar hingen de voetballers van de Rozeveldvrienden A, hun voetbalschoenen aan de haak. De Rozeveldvrienden B ploeg blijft verder actief binnen het Perkez verbond. In 2007 werd eerder al de vzw Rozeveldvrienden, die beide clubs overkoepelde ontbonden, waardoor beide ploegen een feitelijke vereniging werden met broederband. Op zondag 24 oktober namen de Rozeveldvrienden A definitief afscheid van het voetbal met een galamatch tussen ex-spelers onderling op het vertrouwde Rozenveldterrein.

(Spelers bonden nog een keer de voetbalschoenen aan.)

De Rozeveldvrienden A (Rozeveldvrienden) maakten hun entree in het voetbalseizoen 1976-1977 in het voetbalverbond Perkez. Toen waren er in het verbond nog 5 reeksen actief, op heden zijn dit er echter nog maar 2. De Rozeveldvrienden A met thuisbasis op het Rozeveldplein – wijk Maria-Assumpta bleef in de traditie verder voetballen. Toen er sprake was van voetbalterreinen in de Bruggestraat liet de clubleiding prompt weten geen zin te hebben om hun nostalgische terrein en bijgelegen kantine te verlaten (cfr. persberichten in 2013).  In de voorbije seizoenen waren vele spelers en bestuursleden actief binnen de werking van de Rozeveldvrienden A.

(KSJ De Wiek zorgde voor de catering...)

Het hoogtepunt was wellicht de kampioenen winst in het seizoen 2003-2004 in de 3de reeks van het voetbalverbond Perkez. En wat toen in de toenmalige interne nieuwsbrief werd neergeschreven typeerde alles:  “de bekroning van een uitstekenede voetbalcampagne wat de vriendschap nogmaals onderstreepte van dit hechte team”. "Dit was dan ook één van de uithangborden van de Rozeveldvrienden A", zegt Wouter Billiet huidig voorzitter en al meer dan 12 jaar voorzitter van de Rozeveldvrienden A na het opdoeken van de vzw Rozeveldvrienden. "Wij waren altijd een hecht team, we vormden een vriendschap van mensen uit tal van verschillende uithoeken, sectoren, … Het was altijd een fijn samenzijn op de zondagmorgen om met deze mensen te mogen ‘sjotten’. Soms waren we misschien te braaf", lacht Wouter. "Ik weet dat we bijna jaarlijks op de uitreiking van de Perkez titels ‘ de fair-play-beker’ mee mochten nemen naar onze kantine. D.w.z. een ploeg die nagenoeg geen gele- of rode kaarten had opgelopen, en altijd een mooi spel bracht zonder de tegenstander in gevaar te brengen. Maar misschien lieten we hierdoor ook wel wat punten liggen", lacht Wouter.

(Drie diehard supporters die altijd aanwezig waren op de wedstrijden van Rozeveldvrienden A samen met het bestuur.)


Wouter (al 22 jaar actief bij de club Rozeveldvrienden A) vormde samen met Jurgen Vanpraet en Wim Desanghere, de voorbije 12 jaar het dagelijks bestuur van de Rozeveldvrienden A equipe. Dankzij hun inzet in 2007 kon de feitelijke vereniging zijn doorstart maken. Zij waren toen al vele jaren alle 3 actief als speler in de club. Daarnaast konden ze terug vallen op een ruime equipe van bestuursleden of vanuit het team feestelijkheden. "Zo stonden de Rozeveldvrienden A meermaals in de kijker de voorbije jaren met hun VIP-fandag waarvoor we graag verwijzen naar de Facebookpagina met foto’s en verslaggeving, … Familie en vrienden, steunden de spelers altijd als trouwe supporters of door de hulp in de kantine. De spelers en de supporters beleefden er samen heugelijke momenten."


"In memoriam eren we ook Odette, die jarenlang het trouwe gezicht was van de kantine van de Rozeveldvrienden. Odette bleef trouw aan de Rozeveldvrienden en was een vaak geziene supporter bij de matchen van de A-ploeg. We danken daarnaast ook alle supporters, trainers en spelers van de voorbije jaren en van het eerste uur."

Dat de ploeg nu stopt is geen verrassing. In 2018 kaartte voorzitter Wouter Billiet al aan dat het niet evident is om nieuwe spelers aan te trekken. "We merken dat het zondagochtend voetbal niet voor iedereen gegeven is, en iedereen een druk bezet persoon is. Na de Covid-periode kregen we de motor niet meer aan de praat. Om het nieuwe seizoen te starten hadden we een te kleine kern. Vandaar dat met het bestuur en de spelers werd besloten om niet meer op te starten, en met een gala-match in onze gekende sfeer en gezelligheid dit mooie hoofdstuk voor velen te sluiten. Enkele spelers maakten de overstap ondertussen naar andere voetbalclubs."

(Misschien wel de laatste officiële foto van Rozeveldvrienden A genomen op 13 september 2020 ter gelegenheid van de derby tegen Rozeveldvrienden B.)

"We hopen dat er  misschien een nieuwe ploeg de vrijgekomen speelminuten op het voetbalterrein van het Rozeveld kan innemen. Het is immers belangrijk dat dergelijke lokale-wijk sportverankering mogelijk is en blijft. Het zou jammer zijn dat met het verdwijnen van ons team de nostalgie van het Rozeveld zou verdwijnen. We wensen dan ook de andere teams op het Rozeveld alle succes toe met hun verdere groei en inzet."

"We kunnen terugblikken op een rijk gevulde geschiedenis. Met een lach en een traan zullen we dus de Rozeveld kantine op komende zondag achter ons dicht trekken. De vriendschappen die er gemaakt zijn zullen blijven, maar dan zonder op voetbalschoenen te lopen."