Er mogen weer huisbezoeken plaatsvinden in de vastgoedsector

Patrick Demarest

18/11/2020
Actua

Gisteren zette de minister de puntjes op de i en dus mogen er in de vastgoedsector opnieuw huisbezoeken plaatsvinden: gegadigde kopers of huurders mogen alleen en met mondmasker een pand bezoeken. Zo is er toch duidelijkheid. We vroegen Johan Osaer hoe de vastgoedsector het doet in deze coronatijden.

(Foto O&P)

Johan Osaer (48) van Osaer & Pauwels zou dit jaar het 10-jarig bestaan van het kantoor kunnen vieren maar veel redenen tot feesten is er uiteraard niet. 

Huisbezoeken mogen dus weer?

Johan: "Ja mits strikte beperkingen. Alles moet ontsmet zijn, de gegadigde kopers moeten alleen in het pand binnengaan, met mondmaskers en ontsmette handen...Maar...er mogen dus weer huisbezoeken en dat is goed voor onze sector. Voor leegstaande panden levert dat geen problemen op maar voor bewoonde panden is dat iets anders. De bewoners beslissen of zij iemand alleen binnenlaten of niet want ook die bewoners moeten het huis verlaten..."

"In elk geval kunnen mensen die dringend een huis nodig hebben tegen 31 december opnieuw huizen gaan bekijken."

Hoe verloopt het op de huizenmarkt nu?

Johan: "De verhuurmarkt is ok, de verkoop verloopt afwachtend."

Na de eerste lockdown was er nochtans een stevige opleving.

Johan: "Juist. Alles had twee maanden stil geleden en de markt heeft zich goed herpakt. We gingen dan naar de zomer toe en er heerste positivisme. Nu is dat een ander verhaal..."

Je gelooft niet in een zelfde revival na de tweede lockdown?

Johan: "Nee, we gaan naar de donkere maanden toe en berichten over ontslagen en faillissementen steken de kop op. Men gaat voorzichtiger zijn en de wintermaanden zijn sowieso kalmer."

Is dat zo?

Johan: "Ja! De beste periode in onze sector is de lente en de maanden september-oktober. Tijdens de winter zijn de dagen ook korter en dan heb je minder tijd om bij daglicht huizen en hun omgeving te gaan bezichtigen."

En wat verwacht je nu van 'het nieuwe bezoekrecht'?

Johan: "Op de huurmarkt zal daar veel gebruik van worden gemaakt Er zijn immers altijd mensen die dringend een huis nodig hebben omwille van een of andere reden. Een huis verkopen of kopen is meestal niet zo dringend. Leegstaande panden gaat men wel gaan bezoeken maar bewoonde heb ik mijn twijfels over."

En hoe pakken jullie deze periode aan?

Johan: "Filmpjes maken he! Zoveel mogelijk virtueel werken. Nog meer aandacht aan foto's op onze website en het online-gebeuren besteden."