Erasmus project Animal Shelter van Britt en Pauline in Kreta

Patrick Demarest

08/10/2023
Onderwijs

Het Technisch Instituut Sint-Vincentius neemt deel aan de 7de editie van #Erasmusdays, een jaarlijks terugkerende campagne van Erasmus+ waarbij internationaliseringsactiviteiten in de kijker geplaatst worden. De laatste gerealiseerde mobiliteit verliep in september waarbij twee pas afgestudeerde leerlingen een individuele buitenlandse stage bij Gouves Animal Shelter in Kreta deden: Britt De Volder en Pauline Borczyk.

V.l.n.r.: Britt De Volder, Pauline Borczyk  

Britt en Pauline: "Wij zijn 2 pas afgestudeerde studenten uit het Technisch Instituut Sint-Vincentius van Torhout. Beiden volgden we de richting Sociale Technische Wetenschappen. Via school kregen wij een unieke kans om deel te nemen aan een Erasmus+ stage. Onze droom was om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, zo wilden wij graag een verschil maken in de maatschappij!

Wij trokken naar het mooie Kreta voor 2 weekjes. We gingen werken in ‘Gouves Animal Shelter’’, een organisatie die zich inzet om straathonden en katten een beter leven te geven. Het asiel draait volledig op vrijwilligers en donaties van sympathisanten. Als buitenstaander kun je ook een gift doen of een naam kiezen via de website, zo kun je deze dieren een beter leven geven. https://www.gouvesshelter.com/

Wij deden meestal de vroege shift, waar het werk voornamelijk bestond uit schoonmaken van de hokken, voederen van de dieren, wandelen en spelen met de honden. Het waren vermoeiende & lastige dagen, maar de liefde en warmte die je van de dieren en medevrijwilligers ontvangt overheerst elk moment! Tijdens deze mooie weken hebben we ook andere vrijwilligers uit Nederland en Duitsland leren kennen. Met de Hollandse maatjes trokken we ook in onze vrije tijd op. We zijn er zeker van dat dit herinneringen en vrienden zijn voor het leven.

Naast inspanning was er af en toe ook tijd voor wat ontspanning! In onze vrije momenten ontdekten we de gezellige stadjes, de prachtige zee en de mooie natuur van het eiland. We bezochten het authentieke Heraklion, de uitgaansbuurt in Chersonissos, de gezellige baai van Chania en nog veel meer.

Alle honden en katten die terechtkomen in de shelter hebben nood aan een warme en liefdevolle thuis. Wekelijks worden er dieren geadopteerd door mensen uit heel Europa. Zo werkt de shelter samen met verschillende organisaties in Duitsland, Nederland, België … Voor mij, Britt, duurde het niet lang vooraleer ik mijn hart helemaal verloren had aan een nieuwe puppy die binnengebracht werd. Ik wist meteen: deze wil ik een thuis geven! Ik wist mijn zus en haar vriend te overtuigen om hem te adopteren. Ik had hem op dag 1 Martey genoemd en ben dan ook heel gelukkig dat ze deze naam hebben behouden. Via de organisatie werd alles geregeld zodat hij met het vliegtuig naar België kon komen. Ondertussen voelt hij zich al helemaal thuis.

Het was een onvergetelijke ervaring, die wij zonder de goede organisatie en begeleiding van de school, onder leiding van projectcoördinator Pieter Van Landeghem, nooit zouden meegemaakt hebben. We zijn heel dankbaar dat we als 18-jarigen de kans kregen om een Erasmus+ project te beleven. Wij zijn ervan overtuigd dat deze ervaring ons veel heeft bijgeleerd."

Britt De Volder, Iris, Lisette, Pauline Borczyk, Deborah, Emma