Nathalie Lapere, leerkracht op eureka secundair, legt uit wat die actieve workshops dan wel zijn. “We nemen op deze themadag extra tijd voor verkeersvaardigheden en laten leerlingen de dode hoek van een vrachtwagen ervaren, we maken hen bewust van de gevaren maar geven uiteraard ook mee hoe ze zichtbaar kunnen blijven. Dankzij de lokale politie kouter kunnen we een uitgebreid verkeersparcours uitzetten waar we basis en meer complexe verkeersituaties mee simuleren. Verder pikken we ook in op online veiligheid en meer bepaald veilig gebruik van sociale media: wanneer en hoe schakelen we hulp in? Gezondheid en basis EHBO-handelingen komen worden ook belicht. Wanneer is water voldoende en hoe leg ik een verband?”
Eureka bouwt over schooljaren heen contacten en sterke relaties op met externe partners zoals partnerscholen, bedrijven en overheidsdiensten. Bij de organisatie van een dergelijke themadag komt er heel wat steun en kennisdeling. De voorbereiding en uitwerking van vandaag realiseert Eureka met volgende samenwerkende partners: Lokale politie Kouter, Tuinmachines Demeulenaere, Colruyt, Provincie West-Vlaanderen, Agentschap Gezond Leven, LOGO, Pimento en Rode Kruis Vlaanderen.
“Rijk leren staat centraal in de visie van onze school daarom vinden we het belangrijk om deze thema’s te brengen in de eigen context en leefwereld van onze leerlingen,” vertelt Annelies Eeckeloo, beleidsmedewerker. “We wandelen met onze nieuwe leerlingen uit het 1e jaar via twee routes naar het station, de kortste maar drukkere route en uiteraard ook langs de nieuwe fietstunnel in de Lichterveldestraat die een toch meer rustige en veilige wandelroute is. Omdat de populaire smartphone van onze jongeren niet eeuwig opgeladen blijft, nemen we aan het station ook samen tijd om bus- en treinuren op te zoeken. De leerlingen uit het 2e jaar leren meer over gezondheidsrisico’s bij roken & vapen. Neen, vapen is niet gezonder dan roken. Politieagent Koen Deblauwe, lokale politie Kouter, komt bij de 2e jaars uitleg geven over verkeersregels van nieuwe vervoersmiddelen zoals elektrische step en fiets. Met deze themadag brengen we heel wat leerdoelen op een andere manier tot bij de leerlingen en zijn ervan overtuigd dat deze aanpak werkt.”
In november is het de beurt aan de leerlingen uit de 2e en 3e graad weliswaar aangepast en toegespitst op hun leerdoelen. Eureka gaat via rijk leren voor onderwijskwaliteit!