Even voorstellen: de Lokale Raad voor Economie

Patrick Demarest

13/01/2017
Bedrijf winkel

IMG_1592

Met voorzitter Joost Vanhaerents hadden we een babbel over de Lokale Raad voor Economie, een belangrijke adviesraad in Torhout.

Hoelang bestaat de Raad voor Lokale Economie (RvLE)?
Joost: “In zijn huidige vorm met mezelf als voorzitter  bestaat de raad sedert 14 februari 2014. Onze burgemeester die tevens verantwoordelijk is voor de lokale economie, is onze bevoegde “patroonheilige”. Vroeger was er ook al eens een RvLE onder voorzitterschap van Servais Deroo maar die is een stille dood gestorven.”
Wie maakt er allemaal deel van uit?
Joost: "
Iedere ondernemer uit Torhout  die positief  wil na- maar vooral voordenken over Torhout en door het dagelijks bestuur wordt goedgekeurd."

Leden van de huidige raad die vier keer per jaar samenkomen.

Audenaert Kristof
Blomme Hans
Bosschem Koen
Carrette Lieven
Ceenaeme Jozef
Claerhout Stephan
Commeine Tom
d'Aussy Stephan
Declerck Hilde
Degryse Tom
Deketelaere Andy
Dekoninck Lieven
Denoo Luc
Depuydt Carlos
Dereeper Xavier
Devriendt Werner
Devroedt Filiep
Ferdinande Tom
Gryson Christian
Handsaeme Johan
Lavens Peter
Lemahieu Thibaut
Logghe Marc
Logghe Piet
Maertens Philip
Reniers Cedric
Robyn Thibaut
Stael Ann
Tally Joël
Van Den Heuvel Tom
Vanassche Ann
Vandenberghe Tom
Vandendriessche Ruben
Vandewalle Thomas
Vanhaerents Joost
Verleye Hilde
Vermeulen Guido
Vinckier Luc
Warlop Paul
Vandecasteele Els
Pollet Bart
Swaenepoel Geert
Bonny Stijn
Heynderick Jean-Pierre

 

"Leden dagelijks bestuur, komt tien keer per jaar samen en meer indien nodig:
Joost Vanhaerents, voorzitter, Hilde Declerck, ondervoorzitter, Piet Logghe, Carlos Depuydt, Johan Handsaeme, Paul Warlop, Burgemeester Kristof Audenaert, Thibaut  Robyn en Bert Desendere, secretaris."

"Een keer per jaar is er een algemene vergadering in samenwerking met Unizo. In 2015 was dat met Herman Konings in het BC 3Koningen, in 2016 was dat met spreker Frederik Imbo in garage Decleir en op 18 mei 2017 is dat met Arnoud Raskin van StreetWize in garage Muylaert."

Wat zijn de doelstellingen van de raad?

Joost: "De RvLE is een adviesorgaan van de Stad dat adviezen dient te geven met betrekking tot alle aangelegenheden die  de locale economie rechtstreeks of  onrechtstreeks kunnen aanbelangen of beïnvloeden. Wij dienen commerciële activiteiten en initiatieven  op elkaar af te stemmen, de communicatie tussen de zelfstandige ondernemers en het stadsbestuur enerzijds en tussen de ondernemers onderling anderzijds te bevorderen en  moeten beleidsvoorbereidend en beleidsondersteunend werk verrichten."
"Meer en meer nemen wij onze taak op als denktank en brainstormreservoir  en formuleren wij out of the box adviezen met in ons achterhoofd telkens : wat is nu het beste voor onze levende stad torhout ?  “

Welke zaken kwamen reeds aan bod ?

Joost: "Onmiddellijk na onze oprichting lanceerden wij begin 2014 de Torhoutbon. We gaven een advies over de grootschalige kleinhandel en waar er plaats is in Torhout om die in te planten. In september 2015 hadden wij het in onze raad over het lokaal en regionaal bedrijventerrein langs de Roeselaarseweg en over het GRUP van de site Thor langs de industrielaan. In december 2015  bogen wij ons over de masterplanning van de stadskernvernieuwing. In februari  2016 kwam de sfeer- en beleving aan bod : evenementen en feestelijkheden in Torhout. In mei 2016 formuleerden wij  een advies over het Torhoutse mobiliteitsplan. En we werkten in de periode september tot en met december  zeer actief rond het stadsvernieuwingsproject waarover het advies op 12 december 2016 door de RvB werd goedgekeurd."

"We nemen duidelijke standpunten in en gaan geen enkele discussie uit de weg.   Heilige huisjes moeten er soms aan geloven,…. Het is niet omdat het één en ander al jaren loopt zoals het loopt dat het niet beter, efficienter en duidelijker kan. Positieve en constructieve adviezen ontstaan steeds na een grondige analyse en studie van elk individueel probleem. Respect voor elkaars mening de bereidheid om naar elkaar te luisteren is hierbij zeer belangrijk. Het doet mij vooral plezier vast te stellen dat de weg naar ons adviesorgaan door steeds meer nieuwe leden wordt gevonden.  Waar wij vorig jaar nog met gemiddeld 15 aanwezig waren op een raad van bestuur zijn wij nu met om en bij de 30 !"
"Op onze laatste RvB in het Winterchalet konden wij rekenen op de aanwezigheid van 30 van de 35 leden !  30 ondernemers  die tijd vrij maken om van Torhout een betere stad te maken.   30 mensen die positief willen denken in een tijd waarin alle negatievelingen alle aandacht krijgen.  Participatie en inspraak is belangrijk.  Dit zorgt ervoor dat ideeën gedragen worden.  Dat er een draagvlak gecreëerd wordt."
"Echte participatie is niet  iets van 'ik ga daar naar toe en dan ben ik weer weg',  het is ook niet: 'ik heb een boodschap en dan is het aan de stad om er iets mee te doen',  participatie is samen verantwoordelijkheid nemen! Mensen staan veel meer open voor veranderingen in hun omgeving als ze er zelf mee hun zeg mogen over doen."

Het is en blijft een adviesraad. Wordt er rekening gehouden met jullie aanbevelingen?

Joost: "Tot onze grote tevredenheid stellen wij vast dat onze ideeën opgepikt worden door de  beleidsmakers van onze stad. De torhoutbon en de projectpromotor zijn daar het bewijs van.  Maar ook de aanpak en de regie van het stadvernieuwingsproject vond zijn zaadjes binnen onze schoot. We houden ervan visies te ontwikkelen op lange termijn.   Het is niet omdat iets op korte termijn niet realiseerbaar is dat het dient afgevoerd worden….. misschien komt er ooit een tijd dat het kan gerealiseerd worden."
"VISIE leidt tot een goed plan, een goed plan doet mensen dromen, dromers worden believers en believers zorgen voor draagkracht.  Draagkracht zorgt ervoor dat  het beleid budget vrij maakt.   Budget leidt tot realisatie."

Wat zijn de grootste pijnpunten in Torhout op vlak van economie?

Joost: "We moeten ons handelsapparaat nieuw leven inblazen door in te zetten op communicatie, sfeer-en beleving, infrastructuur, parkeren en mobiliteit en het minimaliseren van de leegstand. Torhout moet terug een aantrekkelijke winkel- en woonstad worden.  Dit overstijgt economie en vergt samenwerking op vele vlakken : vrije tijd, jeugd, verenigingsleven, toerisme, landbouw, cultuur, sport …"
"We moeten ruimte scheppen om te ondernemen: RUP Thor, regionaal en lokaal bedrijventerrein, PRUP industrielaan. Het is fijn te zien dat er op alle vlakken wordt  gewerkt en concrete vooruitgang wordt geboekt."
Hoe kan men tewerkstelling in Torhout opvijzelen?

Joost: "Door ruimte en een goed klimaat te  scheppen  waarin ondernemers kunnen ondernemen. Door actief samen te werken met de grote werkgevers van Torhout zoals de school, het ziekenhuis, Tordale, Infrax , en te zoeken naar win- winsituaties."