Fietstocht World Fair Trade Day op zaterdag 13 mei

Patrick Demarest

29/04/2017
Actua vereniging winkel

Op zaterdag 13 mei wordt in het kader van de Internationale Dag van de Fair Trade in heel Vlaanderen gefietst. Ook Torhout springt op de fiets voor eerlijke en betere handelsregels! Onder het motto “Steek ze geen stokken in de wielen” hopen ze zo veel mogelijk mensen mee op de fiets te krijgen om zo kilometers te verzamelen en de afstand tussen het Zuiden en de politici hier te verkleinen. Oxfam-Wereldwinkels Brugge, Damme-Sijsele, Gistel, Knokke-Heist, Torhout en Zedelgem fietsen op 13 mei symbolisch naar Ivoorkust.

IMG_5370

Handel is een krachtige hefboom voor duurzame ontwikkeling. Maar heel wat producenten in het Zuiden krijgen geen eerlijke kans op de wereldmarkt. Het huidige ontwikkelingsbeleid is zo vormgegeven dat wat met de ene hand gegeven wordt, met de andere hand weer wordt weggenomen. Het is alsof ze producenten in het Zuiden eerst leren fietsen om hen nadien stokken in de wielen te steken. Om hun stem hier aan de onderhandelingstafel te laten horen, willen ze ook in Torhout zo veel mogelijk kilometers verzamelen.  

Programma 13 mei

De fietstocht op 13 mei start om 10 uur op de Markt van Torhout (aan het Stadhuis). Ze fietsen via de knooppunten naar de Fair Trade Happening op de Burg in Brugge (afstand heen = 24,50 km.)
12- 16 uur: Fair Trade Happening op de Burg in Brugge – Gratis.

Tijdens de Fairtrade happening kan je genieten van een heerlijk Fair Trade drankje of maaltijd*. Bezoek er ons ‘chocolademuseum’, fiets ter plaatse mee en verzamel ook zo kilometers, ontdek de Fairtrade expo, neem deel aan de fotoshoot, speel het fairtrade spel en ontdek hoe oneerlijk de chocoladesector tewerk gaat, laat je verwennen met chocolade, … Kortom betuig je solidariteit met de cacaoboeren in het Zuiden. (*Gelieve vooraf in te schrijven voor de maaltijd - € 7.50 voor volwassene of € 3.50 voor kinderen tot 14 jaar).
16 uur: fietstocht terug naar Torhout.
Meer info: Bart Ameel – OWW Torhout - ameel.bart@gmail.com

Inschrijven op voorhand (uiterlijk op 10 mei) voor de fietstocht (€2,50 – verzekering en drankje inbegrepen): in OXFAM WERELDWINKEL TORHOUT Hofstraat 9 Torhout of via www.oxfambrugge.be

Verzamel nu al kilometers!

In de wereldwinkel staat een home trainer waar je al vooraf kilometers kan trappen. Deze kilometers verzamelen ze en nemen ze mee naar de Fair Trade happening op 13 mei 2017 in Brugge. Elke kilometer telt ! Bedankt alvast voor uw inspanning.