Garage Devisch bestaat 120 jaar

Patrick Demarest

04/05/2023
Bedrijf

Garage Devisch, verdeler van Hyundai, MG en Maxus, en na de overname van Renault Decleir in Torhout, ook van Renault en Dacia, bestaat 120 jaar. Met huidig zaakvoerder Christophe Devisch zijn we trouwens aan de vijfde generatie toe.

(Christophe en vader Jean-Marie)

De start van Garage Devisch gaat terug tot 1903, al was er dan nog geen sprake van een garage. François Vanthournout combineerde het onderhoud van motoren van malerijen met een café in de Oostendesteenweg in Eernegem, plaats waar Christophe onlangs een stuk grond kocht om wagens te plaatsen.

Vanaf 1908 werden met de Ford T’s de eerste wagens verkocht. Rond de Eerste Wereldoorlog kon je er ook Duitse wagens kopen. François had 2 zonen en een dochter en die laatste trouwde met Leon Devisch die de garage in 1926 overnam.

Hij verhuisde naar de Stationsstraat  maar daarna ook terug naar de Oostendesteenweg aan de halve Barrière. Hij startte ook het BP-station op. Er werden toen vooral Austin Seven, Opel Blitz en Renault Primaquatre verkocht.

In 1950 kwam Fernand, de opa van Christophe, aan het hoofd van de garage te staan. Hij verhuisde de garage naar de huidige locatie in Eernegem en werd in 1954 hoofdverdeler van Renault.

De vader van Christophe, Jean-Marie Devisch, schakelde in 1978 over op tweedehandswagens en werd in 1993 hoofdverdeler van Hyundai.
In 2008 kwam Christophe aan het hoofd van de garage te staan.

Groei

“Om te kunnen blijven concurreren, moest de garage uitbreiden”, zegt Christophe.

“En zo kwam in 2014 Veurne erbij, Oostende in 2016, namen we een garage in Oostkamp over in 2017 en startten we in Brugge in 2018. In 2021 namen we Watty in Oudenburg over en in 2022 Renault Decleir in Torhout. In 2023 bouwen we nieuwe burelen en gaan we een eigen carrosserie uitbouwen.”

(In 2022 werd Decleir Torhout overgenomen.)

Grondplan

“Dat alles past in ons grondplan dat 4 punten omvat:

  • We willen meerdere merken op meerdere locaties aanbieden
  • We willen een eigen tweedehandsmarkt uitbouwen
  • We willen een eigen carrosseriebedrijf hebben
  • We willen een eigen autoleasing opstarten.”

“Dat alles moet ervoor zorgen dat we op alle niveaus van de automarkt uitstekend gewapend zijn om de mensen te helpen.”

Team

“Dit kon en kan alleen maar tot stand komen door de samenwerking van een heel team. Op dit ogenblik zorgen 50 mensen, 42 in vast dienstverband en 8 freelancers, ervoor dat onze ADHD-service, Altijd Dienstbaar, Hartelijk en Dichtbij, geen loze slogan is.”