Granieten jubileum voor Door Eendracht Sterk

Admin

12/08/2014
vereniging

Negentig jaar wielerwedstrijden organiseren

Negentig jaar bestaan, is op zich alleen al een prestatie. Maar in die tijd heeft Door Eendracht Sterk ook heel wat gepresteerd. Lees: wielerwedstrijden georganiseerd met naam en faam. Op woensdag 20 augustus tekent het 'Koninklijk Sportkomiteit' opnieuw present voor de veertiende Omloop van de Sparrestede voor elite zonder contract en beloften.

IMG_3952

Op 12 april 1924 werd 'Door eendracht Sterk' opgericht door Maurice Denyft (voorzitter), Remi Demarest (ondervoorzitter), August Goethals (secretaris) en Emiel Steelant (penningmeester). In de statuten lezen we: "Het doel van deze vereniging is om met alle middelen die tot haar beschikking staan, mede te werken aan de ontwikkeling van de Belgische wielerbeweging, zowel op sport- als op toeristisch gebied". DES heeft zich met zorg van deze taak gekweten want al in het eerste bestaansjaar organiseerde de club een wielerwedstrijd voor Onafhankelijken op 29 juni, Sint-Pietersdag. Die Sint-Pietersprijs groeide uit tot een vermaarde wedstrijd voor beroepsrenners die in 1965 zelfs door Eddy Merckx werd gewonnen. Aanvankelijk werd hij in lokale ronden verreden maar na verloop van tijd trok hij van gemeente tot gemeente. Zo ontstond ook de nieuwe naam 'Omloop van het Houtland'. In 1972, toen de koers aan zijn 48ste uitgave toe was, werd het een wedstrijd voor liefhebbers. Uiteindelijk werd de datum van 29 juni verlaten, verplaatste men de wedstrijd naar de periode van Torhout-kermis en werd het een koers voor elite zonder contract en beloften verreden over lokale ronden. De wedstrijd fungeerde herhaalde malen als provinciaal kampioenschap. Dit jaar is die Omloop van de Sparrestede aan zijn veertiende editie toe. Maurice Denyft bleef voorzitter tot in 1972 en werd daarna opgevolgd door Valère Morent (2 jr), Charles Hollevoet (2 jaar), Thierry Van Paemel (10 jaar), Pierre Logier (4 jaar), Aimé Claeys (4 jaar) en Johny Gryson die voorzitter is sedert 1990.

IMG_3957

Activiteiten en bestuur

"Naast die blikvanger organiseerden we ook negentien maal een avondcriterium Kermismaandag 'Thierry Van Paemel', cyclocrosswedstrijden in de Warande en een zesdaagse op rollen op het Rozeveld", zegt Johny Gryson. "Andere wielerorganisaties deden ook vaak een beroep op onze medewerking. Het organiseren van wielerwedstrijden is er uiteraard niet gemakkelijker op geworden. Financieel en logistiek worden heel grote inspanningen gevraagd en vrijwilligers en een geschikt parcours vinden, wordt elk jaar een grotere opgave. Toch zorgen we ook dit jaar op kermiswoensdag voor een stevige wedstrijd." Het huidige bestuur bestaat verder uit: Walter Defreyne (secretaris), Gérard Deneweth (penningmeester), Wilfried Vanparijs (ondervoorzitter), Roland Heindryckx, Gilbert Loose, Hubert Vandewalle en Etienne Vanreybrouck.

[caption id="attachment_672" align="alignnone" width="430"]Foto van het bestuur in 1976 Foto van het bestuur in 1976 met zittend v.l.n.r. Pierre Logier, Thierry Van Paemel, Charles Hollevoet, Gerard Deneweth en André Delarue; staande v.l.n.r.: Albert Becelaere, Willy Damman, Gilbert Loose, de hr. Jonckheere, Wilfried Lammens, Roland Heindryckx, Rudi Vanneste, Willy Vanbesien, Valere Morent en Wilfried Vanparijs.[/caption]

 

[caption id="attachment_673" align="alignnone" width="437"]Winst voor Daniël Willems in 1976 Winst voor Daniël Willems in 1976[/caption]

Feest op 20 augustus

Op kermiswoensdag is er de 14de editie van de Omloop van de Sparrestede voor elite zonder contract en beloften. De wedstrijd start om 15 uur ter hoogte van de Aartrijkestraat 38 (brandweerkazerne) en omvat dertien ronden van 9,1 kilometer. Goed voor een totaal van 118,30 kilometer. Inschrijving en prijsdeling in de sporthal in de Industrielaan 2 in Torhout. Ereprijzen: Auto-Store Lichtervelde, Loose Peter Electro, Verzekeringsbedrijf Gryson Johny en Chris bvba, Sanitair Vermote Bredene, Bouwmaterialen Deschacht en Keukens Diapal Jabbeke. Parcours: start Aartrijkestraat 38, Rembertlaan, Oostendestraat, Karel De Ghelderelaan, Gitsstraat, Hertog van Arenbergstraat, Tinnenburgstraat, Ruddervoordestraat, Kersouwkenstraat, Bosdreef, Ruitjesbosstraat, Ventweg links, Keibergstraat, Sint-Jozefstraat, Bruggestraat, Vestingstraat, Aartrijkestraat 38 (aankomst).