Greet Bonduel (Cosy Living) ontvangt het UNIZO-authenticiteitslabel voor ambachtelijke ondernemers "HANDMADE IN BELGIUM"

Patrick Demarest

06/05/2022
Bedrijf

Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenticiteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Anderzijds is het voor deze ondernemers niet makkelijk op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriële producten. En de term ‘ambachtelijk’ is, in tegenstelling tot Frankrijk, in België niet beschermd. Iedereen kan zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen. Daarom lanceert UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en experts die dit label toekent.

 

Het verhaal van Cosy Living start bij een ongeval met de grasmaaier in 2017. Zaakvoerster Greet Bonduel besloot om niet bij de pakken te blijven zitten en zette deze negatieve ervaring om in iets positiefs. “Ik leerde uit eigen ervaring dat het niet altijd gemakkelijk is om een tafel op maat van je interieur te vinden. Het begon allemaal bij de tafel, het centrale punt in de ruimte.” leidt Greet in.

“Vandaaruit begeleid ik vandaag de mensen met volle goesting naar een warme thuis. Stoelen bij de tafel, een gezellig tapijt, de passende gordijnen, kleuradvies, metalen deuren, … Klanten hebben een druk leven, of soms minder feeling met interieur.

Zo kan ik hen perfect begeleiden naar een harmonieus interieur, vertrekkend vanuit tafels die we zelf produceren.”


Definitie - criteria

Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben,

moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn soort. http://www.handmadeinbelgium.com/