Heemkundige Kring het Houtland-Torhout stelt jaarboek voor

Patrick Demarest

20/01/2017
cultuur/onderwijs straat/wijk vereniging

IMG_2225
Dit jaarboek vormt het sluitstuk van het 75-jarig bestaan van de Geschied- en Heemkundige Kring het Houtland-Torhout.

 

Maurits Pyck schreef een artikel dat ons terugbrengt naar de 11de eeuw. Op het bekende tapijt van Bayeux staat de naam “Turoldus”. Mogelijk is er een verband tussen Normandië en de stad Torhout.

Jaap van Benthem heeft aanwijzingen dat iemand met mogelijk Torhoutse roots ver van huis een belangrijke personage was. In de 15de eeuw was Johannes Tourout een componist met een internationale status.

Het artikel dat Frans Vanclooster schreef, gaat dieper in op het leven van Charles Louis De Koninck. Geboren in Torhout, wonende in Canada, gestorven in Italië: Een leven met internationale relaties dat tot de verbeelding spreekt.

Niet alleen vanuit Torhout wordt de rest van de wereld verkend. Soms komt men ook kijken wat er mogelijk is in Torhout. In de jaren 1920 richtte de socialistische partij in Torhout ei zo na een tweede weverij op. Reden voor Rita Lingier om het verhaal voor ons neer te schrijven.

Midden 19de eeuw vestigde een pijpenmaker zich in Torhout. Hij wist er zijn bedrijf over te laten aan zijn zoon. Samen zijn ze goed voor minsten 34 jaar lang pijpen bakken. Hendrik Vandeginste legde enkele losse sporen samen.

In dezelfde periode was er in Torhout een vereniging met de naam Maatschappij der oude wapenbroeders van Napoleon. Hendrik Vandeginste onderzocht de Torhoutse pers om een artikel uit 2001 aan te vullen met levendige beschrijvingen van hun activiteiten.

Jan Verdonck vertaalt een minder bekend Engels gedicht dat Gezelle schreef voor zijn Torhoutse leerling Eugeen Van Oye. Hij analyseert de tekst tegen een achtergrond van de verwoede pogingen die de dichter in de jaren van zijn leraarschap te Roeselare ondernam om Eugeen te winnen voor het priesterschap en meteen ook voor zichzelf.

De medewerkers van Raakvlak hebben hun standplaats in Brugge. Maar hun werking strekt zich ook uit tot in Torhout. Zij maken voor ons verslag van de afgelopen twee jaar.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verloren heel wat geestelijken de mogelijkheid om hun door de geestelijke overheid toegewezen standplaats te behouden. Het parochiale leven stond in zijn geheel onder druk. Paul Deman onderzocht wat er in Torhout gebeurde.

De pastoor van Esen belandde in het begin van de Eerste Wereldoorlog tegen zijn zin gedurende enkele weken in Torhout. Grotendeels op basis van zijn eigen verslag en dat van de Torhoutse pastoor-deken geeft Paul Deman een levendig verslag.

Torhoutenaar Lafosse verbleef ruim vier jaar in ballingschap. Als soldaat trok hij over de grens met Nederland. Hij moest er blijven tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. Nog niet zo lang geleden werden brieven die aan hem gericht waren, geschonken aan een Alkmaars archief. Harry de Raad doorploos de brieven en schetst zo wat met verschillende Torhoutenaars gebeurde tijdens die wereldcrisis.

Dit jaarboek wordt afgeslote met een verslag van wat de activiteiten van de kring in 2016 waren. Wie interesse heeft in het boek kan contact opnemen met Gilberte Decramer via desender.decramer@scarlet.be