"Helend optreden bij wonden"

Patrick Demarest

10/12/2020
Bedrijf

David Lezy en Filip Demol namen in in september 2020 Begrafenissen Rommelaere over en doopten het om tot Uitvaartzorg De Korenbloem. Een overname in coronatijd is een zaak, afscheid nemen in tijden van corona een andere. Een gesprek.

(V.l.n.r.: Filip Demol, David Lezy, Frieda Casier en Luc Rommelaere)

Wie zijn de mannen die toch een belangrijke stap durven zetten in hun leven?

Filip Demol: "Beiden wonen we in Torhout. David Lezy in de Merelaarstraat, samen met zijn echtgenote Annick Goeminne en hun zoon Ramin. Ikzelf, Filip Demol, in de Revinzestraat, samen met mijn echtgenote Trui Deketelaere en onze zonen Wannes en Tim."

Met ervaring

Filip: "David is al meer dan 25 jaar onderwijzer in de BLO school de Torretjes in Torhout maar is daarnaast meer dan 20 jaar actief in de uitvaartsector. Vooral overbrenging en opbaring van overledenen in een permanentiesysteem voor verschillende ondernemers. Daarnaast deed hij verhuur van lijkwagens en logistieke diensten in de uitvaart alsook lesgeven aan de opleiding voor begrafenisondernemers binnen Syntra West."

"Ikzelf heb gestudeerd als opvoeder en heb heel mijn carrière in een begeleidende positie gestaan. Als opvoeder in een residentiële instelling bijzondere jeugdzorg, als begeleider in een beschermde werkplaats en de laatste 12 jaar tot op heden als eindverantwoordelijke voor de Kringwinkel in Torhout."

"Het is de bedoeling dat we beiden deze job voorlopig blijven uitoefenen, zij het niet meer voltijds. Naast bovenvermelde job zijn we beiden dus al een hele tijd actief in de uitvaartsector."

"Want ook ikzelf ben al 5 jaar actief in deze sector en werk voor een aantal ondernemers in de buurt. Allebei volgden wij ook de opleiding begrafenisondernemer aan Syntra West en hebben die met vrucht beëindigd."

Overname

Filip: "Sedert september dit jaar namen wij begrafenisonderneming Rommelaere over. Het is wel zo dat beide vorige uitbaters, Frieda Casier en Luc Rommelaere, nauw met ons blijven samenwerken."

"We hebben de naam "Begrafenissen Rommelaere" omgedoopt tot "uitvaartzorg De Korenbloem". De wijk waar het uitvaartcentrum gelegen is, heet ook de Korenbloem en ook de symboliek achter deze bloem past bij onze activiteit, zoals de bloem, helend optreden bij wonden ..."

Wat is de doelstelling van de overname?

Filip: "Ons doel met deze overname is in eerste instantie om in dezelfde geest als Frieda en Luc te blijven verder werken en ten dienste te staan van de families die geconfronteerd worden met een verlies. Het familiale karakter van ons bedrijf vinden we bijzonder belangrijk. We willen vermijden dat de uitvaart 'industrieel' wordt. In een kwetsbare periode van rouw willen wij tijd maken voor de getroffen families. Binnen een kleinschalig bedrijf is dat perfect mogelijk."

"We vinden het creëren van een warme en helende omgeving belangrijk in dit proces. We nemen over waar nodig en ondersteunen waar nuttig. Empathie en mensgerichtheid zijn hierin sleutelwoorden."

Welke eigen klemtonen wil je leggen in de toekomst?

Filip: "We willen in de toekomst op deze manier blijven verder werken en onderzoeken waar er voor ons opportuniteiten liggen. Op dit moment beschikken wij zelf niet over een aula maar we kunnen wel aula-diensten aanbieden op een andere locatie. We zijn ons bewust dat we hier op termijn werk moeten van maken."

Hoe verliepen de eerste maanden?

Filip: "Op dit moment loopt alles goed. Natuurlijk hebben wij het geluk dat we al eventjes in de sector actief zijn waardoor we toch al het een en ander weten. In tegenstelling tot ons ander bijberoep krijgen we hier nu wel het totaalpakket: kijken voor alles qua administratie, opvolgen van het dossier...Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van Frieda en Luc."

Corona is uiteraard ook determinerend...

Filip: "De invloed van corona op ons beroep is enorm. Maar nog meer en nog ingrijpender voor de getroffen families...

De diensten kunnen doorgaan met maar 15 man maximum, elkaar aanraken, knuffelen kan nu niet. Ook de rouwmaaltijden zijn op dit moment afgeschaft.

Daar waar mensen de nabijheid van hun naasten het meest kunnen gebruiken kan dit nu, in coronatijd, niet. Heel erg om te zien voor de families!!"