Heraanleg begraafplaats Bruggestraat

Patrick Demarest

06/03/2018
Actua

Op maandag 5 maart 2018 werd gestart met de heraanleg van de wandelpaden op de oude begraafplaats in de Bruggestraat. Het vernieuwen van de paden is, na het inzaaien en de vergroening van de site, een tweede stap in de uitvoering van het masterplan om de begraafplaats te herwaarderen.

Met aandacht voor waardevolle grafmonumenten
De structuur van de begraafplaats en een groot aandeel van de aanwezige grafmonumenten worden door het Agentschap Onroerend Erfgoed als bijzonder waardevol aanzien. Het Lokaal Bestuur Torhout heeft zich geëngageerd om de begraafplaats een hedendaagse invulling te geven, waarbij de waardevolle elementen maximaal gerespecteerd worden en deel gaan uitmaken van een bijzonder karaktervolle parkbegraafplaats.

Vernieuwing paden met natuurlijke materialen
Bij de vernieuwing van de paden wordt de padenstructuur volledig behouden. De hoofdwegen zullen opgebroken worden. Het aanbrengen van een nieuwe waterdoorlatende halfverharding zal ertoe leiden dat de hoofdassen van de begraafplaats ook toegankelijk worden voor fietsers.

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de aanleg van de hoofdassen bestaat uit natuurlijke polymeren en mineraal gesteente. Die revolutionaire techniek laat geen onkruidgroei toe en zorgt ervoor dat het regenwater snel in de bodem dringt. Samen met het aanbrengen van extra drainage zal dat ertoe leiden dat de waterhuishouding op de begraafplaats veel verbetert.

De kleinere zijpaden worden aangelegd in grintgazon. Paden in grintgazon zijn steeds gemakkelijk toegankelijk voor voetgangers en rolstoelgebruikers. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en onderstrepen het natuurlijk karakter van de begraafplaats.

Uitvoering
De werken aan de paden worden uitgevoerd door de Nederlandse firma Koers. De uitvoering zal ongeveer een maand in beslag nemen. Er zal steeds worden gewerkt van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er niet gewerkt. Tijdens werkdagen zullen de parkeerplaatsen langs de begraafplaats in de Bruggestraat ingenomen worden door de aannemer.