Herbruikbare bekers via raamcontract Torhout

Patrick Demarest

18/04/2023
Actua

Elk jaar organiseert het lokaal bestuur heel wat evenementen waarop Torhoutenaren kunnen genieten van een frisse pint, een alcoholvrije cocktail of een warme koffie. Wanneer glas of porselein geen optie is, dan huurt het herbruikbare bekers. Het werkt hiervoor samen met Cup Concept voor grote evenementen, en Mirom voor kleinere projecten. Vanaf nu kunnen ook Torhoutse handelaars, scholen en verengingen beroep doen op het raamcontract met deze partners. Zo geniet je van mooie voordelen!

(Wegwerpbekers zijn vanaf 1 januari 2025 volledig verboden)

Verpakkingen op evenementen zorgen voor veel overlast en zijn slecht voor het klimaat en voor onze gezondheid. Daarom moedigen we iedereen aan om voor herbruikbare materialen te gaan.

 

Vanaf 15 juni verstrengt de wetgeving. Want vanaf dan valt de regel die wegwerpmateriaal toelaat als de organisator kan aantonen dat 95% van de verpakkingen worden ingezameld voor recyclage weg. Er gelden nog beperkte uitzonderingen, maar op 1 januari 2025 is een volledige afschaffing van wegwerp een feit.


Om deze overgang vlotter te laten verlopen, zet het lokaal bestuur zijn raamcontract open voor alle Torhoutse handelaars, organisatoren en verenigingen en zijn er in 2023 ook kortingstarieven voorzien voor kleine evenementen.


Schepen van klimaat en milieu Elsie Desmet: "Duizenden bekers voorzien voor een groot evenement is voor veel organisatoren vaak nog een tijdrovende zoektocht. Daarom helpt het lokaal bestuur lokale handelaars en verengingen om de overstap naar afvalvrije evenementen vlotter te laten verlopen. Zij kunnen genieten van aanbiedingen van onze partners en zijn hierdoor zeker van een goede service en kwaliteitsvolle bekers aan aantrekkelijke prijzen. Op www.torhout.be/afvalvrij-evenement vind je alle informatie en een overzicht van het aanbod."   


Voor bestellingen van meer dan 2000 bekers kunnen handelaars, organisatoren en verenigingen terecht bij Cup Concept  Voor kleine evenementen is bestellen bij Mirom Roeselare de beste keuze. In 2023 krijg je bij hen ook een interessante korting.


Het lokaal bestuur hoopt dat deze bijkomende ondersteuning ervoor zorgt dat organisatoren nu al kiezen voor herbruikbaar materiaal. Als de praktische rompslomp wegvalt dan is de duurzame optie de beste voor mens en milieu. Door te werken met een goed waarborgsysteem die alle onkosten dekt is dit financieel ook de beste optie.

 

Maar daarvoor is er nog een mentaliteitswijziging nodig zegt schepen van klimaat en milieu Elsie Desmet: "We merken dat veel organisatoren twijfelen over het gebruik van herbruikbare bekers. Dat is natuurlijk een spijtige zaak. We horen vaak dat een wijntje drinken uit een glas niet hetzelfde is als uit een plastic beker en dat is terecht. Maar op sommige evenementen is het gebruik van glas niet mogelijk, onder andere voor de veiligheid. Dan zijn herbruikbare bekers het beste alternatief. Tegenwoordig is het aanbod zeer groot. Ook de kwaliteit van de producten is er sterk op vooruitgegaan."