Geschied- en Heemkundige Kring Het Houtland-Torhout pakte in 2023 uit met een primeur: 2 jaarboeken die verschijnen in hetzelfde jaar. Tot nu toe was het jaarboek de verzameling van wat in een kalenderjaar werd geschreven. Ze konden daardoor pas na het aflopen van het jaar alles afronden. Het was soms een huzarenstukje om het jaarboek in januari af te hebben. Daarom wordt het jaarboek nu al op het einde van het jaar aan de leden aangeboden. Na het jaarboek van 2022 in januari, is er nu in december dan het jaarboek van 2023.
Welke artikels vinden we in het jaarboek?
- Jan Dedeyne neemt ons in zijn artikel mee naar Zuid-Afrika. Op het einde van de 19de eeuw werd de in Torhout geboren Eduard Lauwers er consul.
- De belangstelling voor de Boerenoorlog in Zuid-Afrika rond 1900 kan men onder meer vinden in de herbergnamen die verwijzen naar het conflict. Jan Dedeyne zocht uit wat dit fenomeen betekende in het Houtland.
- Eeuwelingen kregen rond 1900 nog heel wat aandacht. Honderd jaar worden was toen ook vrij uitzonderlijk. De hele gemeenschap vierde feest. Frans Vanclooster bestudeerde vier Torhoutse casussen uit de periode tussen 1900 en 1970.
- Hendrik Vandeginste beschrijft wat heel jonge mensen meemaakten. In zijn artikel komen personen aan het woord die kort na de Eerste Wereldoorlog school liepen. Veel later blikten zij terug op hun leven, onder meer tijdens de Eerste Wereldoorlog.
- Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het niet veilig in onze regio. Naast het gevaar van militaire acties was de strijd om het bestaan niet zonder risico. Daniël Lansens schreef een verhaal over een Torhoutse bende. Of was het een verzetsgroep?
- Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men kapelletjes tegen. Maar hoeveel zijn er precies in Torhout en hoe zien die er uit? In een onder leiding van Jan Dedeyne geschreven artikel biedt de werkgroep ‘kapellen’ een inventaris aan.
Interesse in het boek? Stuur dan een e-mail naar ghkhoutland@gmail.com