Hilde Vandermeeren eerste vrouwelijke ereburger van Torhout

Patrick Demarest

20/09/2021
Actua

Op 15 oktober 2021 wordt Hilde Vandermeeren, de bekroonde Torhoutse auteur, gehuldigd als ereburger van Torhout. Hiermee wordt ze de eerste vrouwelijke ereburger van de stad.

Eind 2020, tijdens de boekvoorstelling van haar boek Meedogenloos, het laatste deel van de trilogie die ze schreef samen met strafpleiter Walter Damen, werd aangekondigd dat Hilde Vandermeeren voorgedragen werd als ereburger van Torhout. De coronapandemie zorgde ervoor dat de plechtigheid even op zich liet wachten. Maar nu is het eindelijk zover, op 15 oktober wordt Hilde Vandermeeren officieel gehuldigd als ereburger.

"Ik ben heel trots en vereerd omwille van deze erkenning en hoop dat ik - zowel in Vlaanderen als op internationaal vlak - nog veel mensen kan inspireren om te lezen of om zelf te schrijven.", aldus Hilde Vandermeeren.

 Indrukwekkend parcours

 Hilde Vandermeeren legde een indrukwekkend parcours af en behoort tot de top van de Vlaamse kinder- en jeugdboekenauteurs. Ze schreef 45 kinder- en jeugdboeken en won hiervoor diverse prijzen, waaronder een Boekenwelp en een Zilveren Griffel. Toen Hilde zich ging toeleggen op het schrijven van misdaadromans voor volwassenen, kon ze het publiek blijven bekoren. Zo won ze in 2013 de Hercule Poirot Publieksprijs voor Als alles duister wordt. En in 2017 won ze met Schemerzone de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar.


Ook in haar thuisstad Torhout kon Hilde al op een aantal erkenningen rekenen, onder andere de Gouden Feniks (2009) en de titel van Cultureel Ambassadeur van de stad (2014). Vorig jaar (2020) ontving ze de Lifetime Achievement Award en nu wordt Hilde dus ook ereburger van onze stad.


"We zijn bijzonder fier en trots op het feit dat Hilde ereburger wordt. Ze is niet alleen de eerste en (voorlopig) enige vrouwelijke ereburger van onze stad. Ze is ook de eerste vrouwelijke Vlaamse misdaadauteur met een buitenlandse vertaling (UK). En de eerste vrouwelijke Vlaamse misdaadauteur van wie de filmrechten zijn verkocht. Maar daarnaast is ze een ongelofelijke leesambassadeur, doordat ze met haar boeiende en spannende boeken nog dagelijks kinderen en volwassenen aanzet om het plezier van lezen te (her)ontdekken," aldus schepen van cultuur Lieselotte Denolf.