Hilde Vandermeeren ereburger van Torhout in 2021

Patrick Demarest

23/10/2020
Actua cultuur/onderwijs

Op de online boekvoorstelling van haar 9de thrillerboek en sluitstuk van de trilogie die Hilde Vandermeeren samen met Walter Damen schreef maakt het Lokaal Bestuur Torhout bekend dat Hilde Vandermeeren in 2021 wordt voorgedragen voor de titel van Ereburger van de stad Torhout.

(Hilde Vandermeeren bij de signeersessie van Schemerzone in de Standaard Boekhandel in Torhout.)

 

Hilde Vandermeeren won met haar 45 Kinder- en Jeugdboeken tussen 2001 en 2015 diverse prijzen waardoor ze tot de top van de Vlaamse Kinder- en jeugdauteurs ging behoren.  Oa. de Boekenwelp, Zilveren griffel, Vlag en Wimpel en derde plaats bij de Kinder- en Jeugdjury kwam op haar naam te staan. 

De overschakeling naar thrillers verliep vlekkeloos.  Al meteen won ze in 2013 de Hercules Poirot Publieksprijs en na een shortlistnominatie van de Gouden Strop voor haar roman Stille Grond won ze in 2017 met haar boek Schemerzone de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. 

In Torhout won ze onder andere de Gouden Feniks en de titel van Cultureel Ambassadeur van de stad Torhout. 

"Na 20 jaar schrijverschap slaat Hilde Vandermeeren andere wegen in en uit trots en erkentelijkheid voor wat ze voor cultureel Torhout en voor zo veel anderen betekent, dragen we haar voor om ereburger van de stad Torhout te worden.  Dit als eerste vrouw na journalist Karel van Wijnendaele, voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, algemeen directeur Filip Debruyne en fregatkapitein Peter Ramboers. De prijs wordt in de loop van 2021 uitgedeeld en we hopen dat we die in betere tijden en in gezellig feestgedruis zullen kunnen uitreiken." aldus Lieselotte Denolf, schepen van cultuur.