In Torhout geeft men het openbaar domein een stevige upgrade. Zo moet het aangenamer en veiliger worden voor iedereen. Maar bij dat laatste kan het soms beter: de omleidingsborden worden al snel eens voorbijgereden of -gewandeld om dan vast te stellen dat je in een werfzone terechtkomt. En dat brengt de veiligheid op en rond de werf heel sterk in gevaar. Daarom pakt het lokaal bestuur uit met een sensibiliseringsactie voor voetgangers en fietsers.
Werfzone ≠ fiets- of wandelzone
"Op elke werf gelden er heel wat veiligheidsvoorschriften. Deze regels zijn nodig om de veiligheid van de werkmannen én van de voorbijgangers te garanderen", legt Hans Blomme, schepen van openbare werken, uit. "Een belangrijke regel is dat doorgaand verkeer en voorbijgangers de werf niet betreden. En dat heeft meerdere redenen."
Zo willen ze slachtoffers van valpartijen of lekke banden het liefst vermijden. Op heel wat werfzones is de ondergrond moeilijk tot niet bereikbaar. Een valpartij of lekke band is dus snel gebeurd.
Alle werkmannen hebben ook maar twee ogen. Daarmee houden ze continu de situatie op de werf in de gaten. Ploeter je ongewenst te voet of met je fiets door de werf? Dat is levensgevaarlijk, want een menselijke fout is snel gemaakt. Zeker tijdens de donkere winterdagen.
Wil je het veilig houden? Volg de omleiding!
Om deze situaties te vermijden, voorzien en communiceren ze voor elke werf een omleiding voor fietsers en voetgangers. Ook bewoners bezorgt men specifieke info over hoe ze hun woning veilig kunnen bereiken.
Men wil fietsers en voetgangers hier de volgende maanden extra bewust van maken.
Daarom zetten ze binnenkort nadardoeken in. Deze doeken zullen opduiken langs de verschillende werven doorheen de stad. Ze gebruiken ook digitale beelden van deze doeken op de kanalen van het lokaal bestuur om zo nog meer mensen te bereiken.
Tot slot communiceert men ook actief met de Torhoutse scholen, want leerlingen zijn een belangrijke doelgroep van deze actie.