Zaakvoerder Bart Degrande: "Onze bieren zijn op een volledig authentieke, artisanale manier gebrouwen. Dat wil zeggen dat we alles in de brouwerij doen : van het schroten (het breken van het graan, het brouwen, fermenteren, lageren en bottelen, tot en met de verkoop, gebeurt volledig bij ons in de brouwerij.
Dit vraagt heel wat werk en vooral veel geduld : het duurt gemiddeld 8 weken tegen dat een bier van ons klaar is om te drinken ! "
Verschillende stappen
"Dit komt door de verschillende stappen die nodig zijn om ons bier te brouwen: het begint bij de brouwdag: die neemt meestal een ganse dag in beslag. Ons bier wordt gebrouwen volgens de "infusiemethode" d.w.z. dat we starten bij een startemperatuur van 52 of 56 graden, afhankelijk van het type bier. Het graan wordt hieraan toegevoegd en dan kan het maischproces beginnen, na een bepaalde tijd gaat het naar 62 °C voor de omzetting naar vergistbare suiker, daarna naar 72 °C voor de omzetting naar niet vergistbare suikers om te eindigen bij 78 °C voor het stoppen van de enzymatische werking. "
"Diezelfde dag gaat het wort in de fermentatieketel voor enkele dagen tot een week, afhankelijk van de gebruikte gist en temperatuur. Daarna, en das redelijk uniek, gaan wij nog een 5- tal dagen "nagisten" op een iets hogere temperatuur om de eshtervorming te bevorderen. Na deze stap gaan we over naar de lagering, deze duurt bij ons 2.5 tot 3 weken daar onze lageringstemperatuur hoger ligt dan 2 graden. Eens deze fase voorbij, wordt het jong bier gebotteld, er wordt opnieuw wat gist en bottelsuiker toegevoegd zodat het bier kan nagisten in de fles en deze gaat dan 2 weken in de warme kamer , en daarna nog eens 1 à 2 weken in de kouden kamer zodat de gist mooi kan kleven aan de bodem. "
"Dus na die 8 a 9 weken kan het bier eindelijk genuttigd worden."
Drie bieren
"We hebben momenteel 3 bieren in ons gamma :
Ons houtlands blond, een fris , citrus bloemig en licht kruidig bier van 6,6 %, mooi doordrinkbaar en ideaal in de zomer.
Ons houtlands bruin : een donker rood bier, met een zachte chocolade smaak en fruitige esthers van rood fruit en caramel, 7.9 %.
Onze houtlandse tripel : een licht goud/amber kleurig bier, met een zachte fruitige hoppigheid van belgische hop , 7.2 %.
We zijn ook bezig met een 4- tal andere bieren, waaronder nog een bruin bier, een amber tripel, een blonde tripel die iets meer alcohol zal hebben een een moutig karakter en een 3 granenbier.
Maar nu ligt vooral de focus op onze 3 standaardbieren, deze zijn we nu volop aan het herbrouwen zodat we deze weer spoedig kunnen leveren."