Houtlandse Brouwers steekt flesje bij

Patrick Demarest

18/10/2022
Bedrijf

Nieuwste aanwinst in de Torhoutse brouwerij, de Houtlandse Brouwers, is een automatische bottellijn. De brouwers steken dus in plaats van een tandje, een flesje bij...

Bart Degrande: "De automatische bottellijn kan per uur een 1.000-tal flessen vullen en voorzien van kroonkurk.  Daarna gaat het automatisch naar de print (lotnummer en houdbaarheidsdatum kroonkurk) en etiketteermachine."

Tijdswinst

"Zo kunnen we in een goeie 2 uur een grote ketel bottelen, waar we vroeger zeker 8 uur nodig hadden, daar het vullen en kroonkurken dan nog manueel was."

Wat is de capaciteit van het brouwen nu?

Bart Degrande: "Naast onze brouwketel waar we nu 700 liter per dag kunnen brouwen, hebben we ook 3 nieuwe fermentatieketels van 750 liter.

In totaal hebben we nu :

3 ketels van 750 liter

2 ketels van 650 liter

2 ketels van 250 liter (voor de "specialekes")"

Heeft dat ook een invloed op het aanbod van bieren?

Bart Degrande: "We hebben 4 vaste bieren, heel het jaar door: ons Houtlands Blond, Tripel, Bruin en Quadrupel."

"Dan werken we ook nog met seizoensbieren. In de zomer hebben we 2 zomerbieren: onze Houtlandse Amber en Weizen. 
In de winter hebben we 2 winterbieren: onze Houtlandse Gouden Tripel en Donker.  Voor het eerst dit jaar hebben we in beperkte oplage een "kerststout" gebrouwen. Van alle seizoensbieren wordt 1 batch per jaar gebrouwen."

Kortom: de Houtlandse Brouwers leren hun volk verstandig drinken.