Huisartsenwachtpost Houtland in Torhout van start midden 2018

Patrick Demarest

03/10/2017
Actua

Vanaf de zomer van 2018 zullen patiënten uit Torhout, Koekelare, Kortemark, Gistel, Ichtegem en Oudenburg voor de meeste dringende gezondheidsproblemen in het weekend en op feestdagen terecht kunnen in de Huisartsenwachtpost Houtland. “Een toonvoorbeeld van partners in zorg” zeggen de beleidsverantwoordelijken van het Sint-Rembertziekenhuis dat zijn infrastructuur ter beschikking stelt van huisartsen. Op slechts enkele meters verwijderd van de spoedafdeling van het St.-Rembertziekenhuis komt een nieuwbouw in de plaats van het oude huis Lecomte (welbekend voor de Torhoutenaren) ter hoogte van huisnr. 23 in de Sint-Rembertlaan.

IMG_6719

Het werkings- of toepassingsgebied van de wachtpost Houtland telt ca 77.144 inwoners waarbij de maximale aanrijtijd tot de wachtpostlocatie 25 minuten bedraagt.

Initiatief huisartsen in nauwe samenwerking met ziekenhuis en zijn spoedafdeling

De huisartsen uit de regio Houtland en de (beleids-) verantwoordelijken van het AZ Sint-Rembert sloegen de handen in elkaar op basis van volgende uitgangspunten:

  • de nood aan meer wachtartsen;
  • het optimaliseren van de inplanting en de werking van huisartsenwachtposten;
  • de vraag van de overheid om continu naar een correcte inzet van de activiteit van de spoedgevallendiensten van ziekenhuizen te streven.

Dr. Joost Blontrock, voorzitter van de huisartsenwachtpost Houtland:

“De laatste jaren is het aantal actieve wachtartsen in de regio Houtland alsmaar gedaald. In nauwe samenwerking met de huisartsenkring Houtland werd een bevraging georganiseerd met de bedoeling om naar analogie met andere regio’s in West-Vlaanderen een huisartsenwachtpost op te richten. Zo kan er tegemoet gekomen worden aan de nood van de huisartsen enerzijds, en anderzijds aan de vraag van de overheid om de eerstelijnszorg voor patiënten optimaal te organiseren en te coördineren. Hierbij stuurt de overheid aan op een nauwe samenwerking tussen de huisartsenwachtpost en het ziekenhuis met zijn spoedafdeling. Hoofddoel is dat de betrokken partners in zorg de patiënt op de best mogelijke manier helpen”.

Dr. Blontrock is huisarts in Gistel en coördineert het dossier van de huisartsenwachtpost in overleg met de werkgroep huisartsenwachtpost Houtland waar alle betrokken partners/actoren in zorg voor het betrokken toepassingsgebied in vertegenwoordigd zijn en waar hij voorzitter van is.

“Het ziekenhuis is met zijn spoedafdeling een belangrijke partner in dit dossier waarvan de procedure mooi op schema zit. Ons project kreeg een positief advies van het RIZIV. Ondertussen is het architectenbureau aangesteld. Het gaat om een architectenkantoor gespecialiseerd in artsenkabinetten, dat dus goed de moment-gerelateerde behoeften van de patiënten in dergelijke situaties kent en in kaart brengt. Als alles naar wens verloopt moet de huisartsenwachtpost Houtland operationeel worden in de zomer van volgend jaar”.

sint rembert.4

Wim Allemeersch, algemeen directeur AZ Sint-Rembert: “We dachten er eerst aan om het huidige gebouw (het voormalige huis Lecomte, eigendom van het AZ Sint-Rembert) te renoveren, maar bij nadere studie van de situatie bleek een nieuwbouw op midden- en lange termijn beter als keuze. Het Sint-Rembertziekenhuis fuseert straks met AZ Delta. Het samenwerken met de eerstelijnszorg als campus van AZ Delta past volledig in het toekomstige nieuw ziekenhuisproject dat wij volop aan het voorbereiden zijn”.

Werking huisartsenwachtpost

De patiënt kan bij de wachtpost terecht tijdens de weekends en op feestdagen voor alle medische problemen die niet kunnen wachten tot de eigen huisarts van de patiënt terug bereikbaar is. Hij kan zo nodig doorverwezen worden naar de spoedgevallendienst van AZ Delta campus Rembert Torhout. De artsen van de wachtpost werken hierbij met welbepaalde procedures zodat de patiënt steeds de beste zorg door de beste zorgverlener op de beste plaats op basis van de zorgnood van de patiënt verleend krijgt.

Maar ook patiënten met specifieke aandoeningen waarbij er medische redenen zijn om zich niet te verplaatsen, zullen zich tijdens de permanentie van de wachtpost kunnen beroepen op een mobiele huisarts van de huisartsenwachtpost Houtland.

Dr. Dirk Dauwe, voorzitter departementshoofden AZ Sint-Rembert: “Wij zijn heel blij als ziekenhuis onze actieve en praktische medewerking te kunnen verlenen. De infrastructuur net naast het ziekenhuis wordt integraal gebruikt straks als huisartsenwachtpost. De nauwe samenwerking die wij met onze volledig gerenoveerde spoedafdeling kunnen aanreiken is vast een meerwaarde voor de patiënt als het op snelle en efficiënte doorverwijzing aankomt. Ook naar follow-up van bepaalde onderzoeken zoals labo- en radiologisch onderzoek vormt campus Rembert van AZ Delta straks als partner in zorg een significante meerwaarde. Het nieuwe gebouw zal trouwens ook door het ziekenhuis nog voor andere doeleinden kunnen gebruikt worden en wordt bijgevolg zeer toegankelijk voor arts en patiënt. Hoewel de huisartsenwachtpost een toonbeeld van samenwerking is tussen partners in zorg, is de huisartsenwachtpost in eerste instantie een organisatie van de huisartsenkring”.