" Iedereen koopt lokaler"

Patrick Demarest

09/04/2020
interview/reeks winkel

Guy Thorrez van Origin'O, de biobuurtwinkel in de Industrielaan, levert ook in coronatijden voeding van bij de bioboer.  De korte keten maakt furore, zeggen ze. Is dat zo?

Je hebt een voedingszaak, biobuurtwinkel, mag dus openblijven. Wat heb je van aanpassingen gedaan, naast de obligate maatregelen die de overheid opgelegd heeft?

Guy: "In de winkel houden we ons aan de opgelegde maatregelen qua handen wassen, cash geld vermijden, bankcontact toestel ontsmetten, afstand houden, enz. Daarnaast voorzien we dat de klanten  hun handen kunnen ontsmetten door ontsmettingsgel beschikbaar te stellen en ontsmettingsdoekjes om winkelkarren of boodschappenmandjes te ontsmetten. Klanten uit Torhout die het huis niet kunnen of mogen verlaten, sturen mij hun boodschappenlijst door per e-mail of messenger. De boodschappen worden na de openingstijden van de winkel dan aan huis gebracht. Ik bel aan en zet de boodschappenmand/doos aan de deur en rijd verder naar de volgende klant. Betalingen worden overgeschreven met factuur die per e-mail wordt verstuurd."

Is er verandering in het koopgedrag van de klanten?

Guy: "Ja zeker. Je merkt dat klanten hun aankopen centraliseren. Wie vroeger enkel voeding bij ons kocht, neemt nu ook al wel eens een pak wc papier mee 🙂 Trouwens, na het wc papier en de vitamine C, zijn nu de handcrèmes en de haarkleuringen in opmars."
"Jonge klanten komen nu ook  inkopen doen voor de grootouders."

Men zegt dat de korte keten, hoevewinkels, hoeveslagerijen enz., nu meer verkopen. Uw zaak is bio, is ook actief in de korte keten, merk je die trend ook?

Guy: "Ik ben er zeker van dat mensen lokaler kopen en dat komt de korte keten uiteraard ten goede. Daarentegen worden die korte ketens vaak door sociale projecten georganiseerd. De medewerkers in die projecten behoren tot risicogroepen en kunnen nu dus ook niet meer aan de slag. Bij een paar van die lokale producenten, gaan we  nu zelf onze goederen ophalen. Mijn echtgenote kan, na haar werkuren, bijvoorbeeld nog leveringen ophalen in het Dischhof in Keiem en weldra ook de aardbeien van Puur van 't Veld in Oostnieuwkerke. Deze week starten we terug met de heerlijke serreproducten van Philip Vermeulen."

"Sowieso moeten ook wij nog lokaler gaan aankopen dan anders want een leverancier uit Nederland bijvoorbeeld neemt nu Nederlandse klanten voor en komt dus niet meer tot bij ons. Hiervoor zoeken we dus constant alternatieven."

Weegt het coronavirus ook op je omzet?

Guy: "Het is drukker in de winkel omdat de klanten meer gespreid komen en meer kopen per winkelbezoek. Gelukkig kan ik op de prachtige inzet van jobstudente Sien rekenen om de rekken constant bij te vullen. Voor mij gaat er nu veel meer tijd in bestellingen opmaken omdat niet alle leveranciers alles op voorraad hebben. Wat ik niet via de gebruikelijke leverancier binnen krijg, zoek ik bij een andere. De meeste producten blijven voorradig al moeten we nu en dan van merken veranderen."

Je doet vrij vaak beurzen en buitenactiviteiten waar je je winkel presenteert, hoeveel zijn daarvan weggevallen?

Guy: "De NAGEBA beurs stond op de planning. Het ging een feestelijke editie worden, maar die is integraal met een jaar uitgesteld. En verder houden we de zondagen voortaan vrij om dit tempo aan te kunnen houden en al onze klanten verder met de glimlach te kunnen bedienen."