"Ik verwacht een heel langzaam herstel"

Patrick Demarest

23/04/2020
Bedrijf

Een sector die op dit ogenblik ook rake klappen krijgt van het coronavirus is de vastgoedsector. Verkoop van huizen ligt op dit ogenblik zo goed als stil. Wij belden even met Johan Osaer van Osaer & Pauwels. Die vennootschap bestaat sinds 2007 maar de activiteiten werden eerst van thuis uit gedaan. In 2012 werd er een kantoor geopend op de Markt dat in 2016 verhuisde naar de Burg.

Waren jullie verplicht te sluiten door het coronavirus?

Johan: "Wij zijn verplicht gesloten, werken achter gesloten deuren is wel toegelaten en bepaalde activiteiten, bvb  verhuis, huurovereenkomsten die ingaan, kunnen wel mits in achtneming van een aantal strikte maatregelen zoals het bewaren van de social distancing,"

"Het personeel is economisch werkloos maar ikzelf werk verder, mails/telefoons beantwoorden en administratie bijwerken."

Verkoop van vastgoed zal op dit ogenblik wel nihil zijn...

Johan: "Verkoop is volledig stilgevallen, er mogen geen bezoeken worden gedaan en daarenboven hebben de mensen momenteel andere kopzorgen, heb ik de indruk…."

En is maart-april normaal gezien een sterke periode in jullie branche?

Johan: "Maart-april, begin van de lente, de eerste zon, is normaal dé beste periode van het jaar om een pand te koop te stellen en te verkopen."

Oeps. Hoe zal de markt zich daarvan herstellen?

Johan: "Volgens mij zal de markt zich heel langzaam herstellen, ook als de maatregelen begin mei zouden versoepelen, zal het pas herpakken na de zomer, begin september ten vroegste."

En dat zal invloed hebben op de prijzen...

Johan: "Grote invloed op de prijzen verwacht ik niet direct maar omhoog zullen ze toch zeker niet gaan."

Er zijn op dit ogenblik meer dan een miljoen tijdelijk werklozen en waarschijnlijk gaan een pak mensen hun job verliezen, zal dat een zware invloed hebben op de huizenverkoop?

Johan: "Alle mensen die in de horeca werken of op een of andere manier ermee verbonden zijn, krijgen serieuze klappen en een aantal van hen zullen jammergenoeg deze crisis niet overleven en hun job verliezen. Vele andere zullen bang zijn en dit zal ongetwijfeld de vraag afzwakken. Ons kantoor is sterk aanwezig op de verhuurmarkt en daar zal alles zich snel herpakken. Dus wij zullen hopelijk snel weer met volle kracht aan het werk kunnen."

Zie je een verschuiving in verkoop: flats, rijhuizen, villa’s?

Johan: "Op dit ogenblik  is er geen verkoop dus ook geen verschuiving merkbaar.  Grote, oudere, villa’s hebben het moeilijk op de markt, recente, energiezuinige woningen in een prijsklasse van 275 000  - 325 000 euro  liggen het best in de markt."