"Ik wou kunnen handelen tegen onrechtvaardige situaties"

Patrick Demarest

30/01/2022
interview/reeks

Afgelopen week pleitte de Torhoutse advocate Iftara Mohammad haar eerste assisenzaak in Gent. Torhoutvandaag laat je even kennismaken met haar en wat meer is: eenmaal per maand gaat ze antwoorden op juridische vragen van jullie!

Iftara: "Ik ben in 1979 geboren in Oostende en groeide op in Eernegem. Op mijn 13de verhuisden we naar Torhout. Na mijn middelbare studies hier kreeg ik het vertrouwen om te gaan studeren aan de Universiteit van Gent.

Niet alleen legde ik daar de basis om advocaat te worden, ik leerde er ook mijn toekomstige echtgenoot kennen, Nick Mouton. Ondertussen zijn wij 16 jaar getrouwd en trotse ouders van 3 kinderen: Zarah (14j), Anwer (12j) en Yunus (8j). We woonden na onze studies enkele jaren in Lovendegem en 7 jaar geleden verhuisden we terug naar Torhout. 

Ik heb hier nu sinds een paar jaar ook een kantoor, in de Boeiaardstraat 25 en gezien de vele cliënten die ik voorheen opbouwde heb ik ook nog een kantoor in Gent."

Waarom gekozen om advocaat te worden?

Iftara: "Het idee was om mij te engageren binnen advocaten zonder grenzen. Ik wou kunnen handelen tegen onrechtvaardige situaties. Een stem zijn voor degenen die niet voor hun rechten kunnen opkomen. Mijn moeder is altijd een grote drijfveer geweest en heeft me ook altijd enorm veel geholpen tijdens de studies door haar altijd blijvende morele steun."

"Ondertussen weet ik van mezelf dat ik nogal een huismus ben en niet lang weg kan blijven van mijn familie. Maar met andere projecten waar ik bij betrokken ben, zoals de huiswerkbegeleiding en het zomerlezen dat we recent opgestart hebben in Torhout, kan ik mij ook dicht bij huis engageren."

"Ook in mijn advocatuur vind ik het belangrijk op te komen voor cliënten die in een kwetsbare positie zitten."

Wat zijn je specialiteiten?

Iftara: "Ik heb al meer dan 15 jaar ervaring in contractenrecht zoals huurproblematiek, verkeersrecht, strafrecht, vreemdelingenrecht en nationaal en internationaal familierecht. Ik ben ook bewindvoerder, geaccrediteerd als jeugdadvocate en mag ik in cassatie gaan in strafzaken."

"In strafzaken treed ik voornamelijk op voor de burgerlijke partij, het slachtoffer. Zo ook laatst in een assisenzaak in Gent betreffende familiaal geweld, waarbij de dader onder meer veroordeeld werd voor foltering."

Doelbewust voor die specialiteiten gekozen ?

Iftara: "Ik heb het altijd belangrijk gevonden om met mensen te werken en de problemen van mensen aan te pakken. Domeinen zoals IT, intellectuele eigendommen enzovoort zijn dan ook niet mijn ding. Zoals al gezegd ben ik het sterkst betrokken bij zaken waar ik de rechten van kwetsbare personen kan verdedigen."

In welke regio’s ben je actief? 

Iftara: "Als advocate mag ik in heel België pleiten. Om het werkbaar te houden concentreer ik me op West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Voor vreemdelingenzaken  ga ik ook naar Brussel."

Ik zie op de website advocaat.be bij talen staan Oerdoe…welke taal is dat en ik veronderstel dat er niet veel advocaten zijn die dat praten? 

Iftara: "Oerdoe is de officiële taal van Pakistan, naast het Engels. Mijn beide ouders komen van Pakistan, vandaar. Ik spreek ook vlot Engels en Frans dus ook in die talen kan ik cliënten verder helpen."

Om af te sluiten: wat vind je belangrijk in je job?

Iftara: "Het is zeer belangrijk om in de eerste plaats goed te luisteren naar je cliënt. Waar mogelijk tracht ik verzoenend te werken. Hierbij komt wat ik geleerd heb in mijn opleiding bemiddeling goed van pas."

"Anderzijds, als het moet, kan ik ook hard zijn. Dat kan in de procedure zijn naar de tegenpartij, maar ook naar mijn cliënt. Als advocaat ben je de eerste rechter en een cliënt is niet geholpen met smoesjes."

"Soms komt het  voor dat een cliënt het emotioneel zeer moeilijk heeft en hij/zij quasi volledig op jou rekent. Gelukkig heb ik van thuis uit een grote portie doorzettingsvermogen meegekregen. In alle situaties komt het eigenlijk op hetzelfde neer: een menselijke aanpak, correct juridisch advies en gedrevenheid zijn belangrijk."

Juridische vragen stellen via facebook Torhoutvandaag

Wil jij juridische informatie over een bepaald probleem of wil je de werking van justitie op een bepaald punt kennen, ga dan naar facebook Torhoutvandaag en stel je vraag onder het artikel van Iftara. Eenmaal per maand wordt een vraag beantwoord via facebook en website Torhoutvandaag.