'Invasion' van Yves Malfliet in Museum Torhouts Aardewerk

Patrick Demarest

12/10/2022
Cultuur

Visit Torhout stelt voor: Yves Malfliet! Van zaterdag 15 oktober tot en met zondag 11 december 2022 vind je een herfsttentoonstelling in het Museum Torhouts Aardewerk. Yves stelt er een aantal werken voor. Dit alles onder de noemer: 'Invasion'.

'Invasion', een gloednieuwe tentoonstelling van Yves Malfliet in het Museum Torhouts Aardewerk, vindt plaats van zaterdag 15 oktober tot en met zondag 11 december 2022. Met een beetje theatrale en dikwijls vervreemde dubbelzinnige werken laat de kunstenaar ons kennismaken met zijn kunst.


Yves Malfliet (geboren 1962 in Hamme, woont en werkt in Dendermonde) maakt zowel monumentale installaties, ready mades, keramische sculpturen, alsook performances en happenings. Zijn (keramische) werken worden gekenmerkt door een ongebreideld fantasievolle combinatie van barokke en kitscherige elementen, die evengoed uit zijn eigen vingers rollen als uit de kringwinkel afstammen. Zijn werken zijn als hedendaagse sprookjes, balancerend tussen naïviteit, sacraliteit en mystiek, waarbij de idee het vakmanschap overstijgt, maar ook het plezier in het vervaardigen van de werken doorschemert.


Yves Malfliet studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en aan het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten). Hij is lid van de I.A.C. (International Academy of Ceramics) in Géneve.

Malfliet won belangrijke prijzen op internationale kunstmanifestaties en biënnales. Een selectie :

  • In 1990 won hij, op jonge leeftijd, de Beierse Staatsprijs.
  • In 2012 won hij de Nederlandse Biënnale voor Hedendaagse Keramiek. In datzelfde jaar reisde hij ook naar Taiwan waar hij de New Taipei City Goverment Award in ontvangst mocht nemen.
  • In 2015 mocht Malfliet in Italie de Prijs van de President van de Italiaanse Republiek in ontvangst nemen op de Faenza Prize.
  • In 2016 won hij de Naspa Förderpreis in het Keramikmuseum Westerwald (Duitsland).
  • Enkele maanden geleden nog won hij de “Prix de la Céramique” op de kunstmanifestatie Ceramics Art Andenne (België).


Malfliet stelde tentoon op internationale kunstmanifestaties, kunstbeurzen en musea in Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Engeland, Denemarken, Taiwan en natuurlijk België.


Schepen van musea Lieselotte Denolf is trots: "We zijn heel fier dat we Yves Malfliet voor een tentoonstelling in het museum konden engageren. Hij zorgt voor een 'vreedzame invasie' in het Museum Torhouts Aardewerk en zoekt daarbij ook naar een match tussen zijn werk en de collectie van het museum. Het zijn op zijn minst heel interessante stukken te noemen: bijzonder, onverwacht, met humor en drama en een stevige portie surrealisme. 'Keramisch snoepgoed' zegt een bevriend kunsthistoricus. Benieuwd? Dan kunnen we enkel zeggen: ga dat zien".

 

Praktische informatie:

 

  • De tentoonstelling opent op zaterdag 15 oktober en loopt tot en met zondag 11 december 2022. De werken zijn gratis te bezichtigen in het Museum Torhouts Aardewerk (Ravenhofstraat 5). Dit telkens op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag van 13.30 tot 17.30 uur. Meer info: visittorhout.be.
  • Op zaterdag 15 oktober 2022 om 00 uur wordt er een rondleiding voorzien door Yves Malfliet. Hiervoor is inschrijven verplicht via vrijetijdshuis@torhout.be of 050 22 07 70. De plaatsen zijn beperkt, maximum 30 personen.
  • Op zondag 20 november 2022 is Yves te gast in het Cultuurcentrum de Brouckere. Dan staat Kunstendag voor Kinderen op het programma. Yves neemt jong en oud mee in de wereld van keramiek. Iedereen gaat naar huis met een eigen kunstwerkje. Meer informatie volgt via visittorhout.be.
  • Wil je de tentoonstelling buiten de openingsuren met een gids bezoeken? Neem contact op met het Vrijetijdshuis via 050 22 07 70 of mail naar vrijetijdshuis@torhout.be.