Het Lokaal Bestuur Torhout zamelt, als gezonde gemeente, samen met Rebelle Torhout menstruatiemiddelen in voor kwetsbare meisjes en vrouwen. Dit doen ze in het kader van de Week tegen Armoede.
Als gezonde gemeente zamelt Torhout in oktober en november menstruatiemateriaal in voor kwetsbare meisjes en vrouwen. Dit doen ze in samenwerking met Rebelle, een vrouwenvereniging verbonden met Solidaris, die zich inzet om vrouwen te verbinden en gelijke gezondheidskansen te geven.
Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen blijkt dat menstruatie-armoede onder meisjes en vrouwen een reëel probleem is. Zo gaf 12% van de meisjes tussen 12 jaar en 25 jaar aan al eens niet genoeg geld te hebben om menstruatiemateriaal te kunnen kopen. 11% van De Vlaamse meisjes leende al eens menstruatiemateriaal omdat ze er zelf geen geld voor hadden.
"Menstrueren mag dan een natuurlijk proces zijn, en dus de normaalste zaak van de wereld zijn, toch rusten er nog steeds een aantal taboes op. Hierdoor worden menstruatieschaamte en menstruatie-armoede in stand gehouden. Als lokaal bestuur willen we solidair zijn en helpen hier iets aan te doen. We kunnen menstruatie-armoede onmogelijk zien als een individueel probleem, dat meisjes en vrouwen wel onder elkaar oplossen. Het is een maatschappelijk probleem waar we samen de verantwoordelijkheid voor dragen. Ik pleit ervoor om al vanaf het lager onderwijs educatie en sensibilisering te geven op school, gezien meisjes steeds vroeger beginnen te menstrueren (al vanaf 10 jaar). Daarnaast pleit ik ook om automaten met gratis maandverbanden te installeren in secundaire scholen. Ook het afschaffen van de btw voor menstruatiematerialen en terugbetaling van menstruatiematerialen via sociale bescherming zouden een grote stap vooruit zijn om deze speciale vorm van armoede uit de wereld te helpen", zegt schepen van volksgezondheid, Rita Dewulf.
Men voorziet drie inzamelboxen:
Alle ingezamelde menstruatiemateriaal wordt door vrijwilligers van Tordale in het CAW in pakketten gestoken. Deze pakketten worden voor 1 euro te koop aangeboden via De Kommisje, onze sociale kruidenier. Hier kunnen mensen met een sociaal winkelpasje kwalitatieve producten aan sterk verminderde prijzen kopen.
"Bij vrouwen die onvoldoende geld hebben om menstruatiemateriaal te kopen, kan dit er voor zorgen dat zij afwezig zijn op het werk, op school of bij opleidingen. Dit heeft ook een negatieve impact op hun mentale en fysieke gezondheid, sociale contacten, inkomen,… Velen van ons zijn zich hier helemaal niet van bewust, vandaar dat we dit probleem in de kijker willen zetten en maandverbanden, tampons,... willen inzamelen. Misschien dat deze producten in de nabije toekomst in openbare toiletten even beschikbaar zouden kunnen zijn als toiletpapier", zegt Iftara Mohammad, bestuurslid van Rebelle Torhout.