Is november de maand van de burn-outs?

Patrick Demarest

14/11/2018
interview/reeks

De donkere weken (“het vallen van het blad”) komen eraan en dan zegt de volksmond dat depressies en burn-outs de kop opsteken maar is dat ook zo? We vroegen het aan psychotherapeute Carine D’hondt.

“Donkere weersomstandigheden, 1 november, de kerstdagen kunnen zeker  depressieve gevoelens versterken maar de oorzaken van een burn-out liggen elders!”

“Burn-out komt vooral voor bij mensen die perfectionistisch zijn, er ten volle voor gaan, die de lat voor zichzelf zeer hoog leggen! Zij gaan te lang over hun grenzen en  plegen op die manier roofbouw op hun lichaam  en worden  dan plots geconfronteerd met een burn-out.  Ook zij die vaak het gevoel hebben  dat zij niet beloond worden voor de geleverde inspanningen op het werk, flirten met een burn-out.”

Kenmerken

“In het begin ervaar je ontgoocheling, kwaadheid…ben je niet meer gemotiveerd om naar het werk te gaan, pieker je over dat werk en twijfel je aan het nut van dat werk.”

“Je engagement en motivatie nemen af, net zoals je concentratie. Dat heeft tot gevolg dat je minder efficiënt werkt en dat je moe wordt. Dat leidt er dan toe dat je fysiek, emotioneel en mentaal uitgeput raakt, dat je reserves op zijn.”

Hoe voorkomen?

“Je moet jezelf rust leren gunnen, rustmomenten inbouwen. Na stress moet er ontspanning komen! Zelfzorg bestaat hier uit het nemen van rustmomenten en daarom moet je nee durven zeggen! Goed is ok! Niet alles moet perfect zijn.”

“Durf vooral, wanneer je het moeiljk hebt op het werk, de stap zetten om in gesprekstherapie te gaan. Hoe eerder je ingrijpt en professionele hulp zoekt, hoe sneller het herstel volgt. Want herstel is zeker mogelijk!"

Wie vragen heeft over burn-out kan die stellen aan dhondtcarine@telenet.be. Discretie verzekerd!

Carine D’Hondt
Looveld 1a
8210 Veldegem
0499 74 65 60