Kinderboerderij verbouwt schuur tot polyvalente ruimtes

Patrick Demarest

12/09/2017
cultuur/onderwijs jeugd

De Torhoutse Kinderboerderij heeft grootse plannen. De grote schuur naast de cafetaria wordt grondig aangepakt en gerenoveerd tot 3 polyvalente ruimtes die zowel voor scholen, verenigingen als private personen kunnen gebruikt worden.

 schuur

De schuur van Kinderboerderij d' Oude Smelterij kan tot op heden maar beperkt gebruikt worden. Onder meer omdat de locatie moeilijk kan verwarmd worden en de brandveiligheid niet op punt staat. Daarom heeft het Lokaal Bestuur Torhout beslist om de schuur om te bouwen tot 3 polyvalente ruimtes.

Op de gelijkvloers komt een grote ruimte met glazen schuifdeur achter de poort om meer lichtinval de creëren. Op de bovenverdieping komen 2 leslokalen. Ook hier zullen dakramen voor extra lichtinval zorgen. In elk van de 3 ruimtes wordt een keuken voorzien. Eenmaal de leslokalen in gebruik kunnen genomen worden, dient de huidige klascontainer - die het domein nu wat ontsiert - niet langer gehuurd te worden.
Grote groepen en rolstoelgebruikers
Momenteel beschikt de Kinderboerderij over te weinig binnenruimte om grote groepen te ontvangen. Bv. bij slechte weersomstandigheden. Ook de ontvangst van mensen met een beperking en rolstoelgebruikers is niet ideaal. Daar brengt de grote ruimte op de gelijkvloers nu verandering in.
Multi-inzetbaar
De multi-inzetbaarheid van de ruimtes is prioritair. De ruimtes zullen gebruikt worden voor pedagogische activiteiten en kampen, maar kunnen 's avonds ook gehuurd worden door verenigingen. Ook in het weekend worden de ruimtes ter beschikking gesteld en kunnen ze gehuurd worden voor feesten. Zowel verenigingen als private personen kunnen er terecht voor communies, babyborrels, pensioenvieringen, enz... Torhoutse inwoners zullen de ruimtes kunnen huren via de stadsdiensten, geïnteresseerden van buiten Torhout kunnen steeds terecht bij de uitbaters van de cafetaria. De vernieuwde schuur zal dus 7 op 7 inzetbaar zijn, telkens van 8 tot 22 uur.
Cafetaria
Er komt een afsluitbare doorgang tussen de schuur en de cafetaria. Op die manier kan de ruimte dus ook gehuurd worden door de uitbaters van de cafetaria. Door een extra schuifdeur wordt het ook mogelijk om met zelfbediening te werken.
Groene energie
Er wordt geïnvesteerd in groene energie en bewust gekozen voor zonnepanelen. Ecologisch een interessante keuze, maar voor de bezoekers van de Kinderboerderij hebben de zonnepanelen ook een didactische waarde. Ook de cafetaria wordt aangepakt, de ramen worden voorzien van dubbel glas en de verwarming - momenteel nog elektrisch - wordt vernieuwd.
Budget en timing
Het voorziene budget bedraagt 275.243 euro. Het Lokaal Bestuur Torhout voorziet een vlotte uitvoering van het project. In de zomervakantie van 2018 zou er reeds gebruik gemaakt kunnen worden van de nieuwe ruimtes.