Koekelare en Torhout stap verder richting 30% minder

Patrick Demarest

25/08/2022
Actua

Dit najaar kunnen inwoners van Torhout en Koekelare weer hun voordeel doen door beter te sorteren en minder voedsel weg te gooien. Gezinnen kunnen zich inschrijven voor de tweede editie van de campagne 30% minder en zo met haalbare acties besparen op afval. Deze keer zijn er voor wie snel is nog punten te verdienen met een zoektocht in Groenhove (tot 31 augustus), later dit najaar volgen er nog een repair café, een inzamelactie voor herbruikbaar materiaal en meer.

Vorig jaar waren de inwoners van Torhout en Koekelare in de regio van MIROM Roeselare pioniers voor de campagne 30% minder. Met eenvoudige acties en evenementen konden inwoners de hoeveelheid restafval thuis terugschroeven en intussen punten verdienen. 385 gezinnen gingen de uitdaging aan en namen gezamenlijk deel aan tientallen acties en bespaarden zo collectief meer dan 2.500 kg afval. Concreet voor de deelnemers betekende dat sindsdien een kleine afvalzak per week volstaat, tegenover een grote vroeger. De winst haalden ze vooral uit beter sorteren en minder voedsel weggooien.

Dat is natuurlijk al mooi, maar dit najaar kan dat nog meer worden. Inwoners van Koekelare en Torhout kunnen opnieuw meedoen met de campagne. Ook nu hopen we heel wat gezinnen te kunnen mobiliseren die verder gaan op de ingeslagen weg en nog nieuwe acties willen uitproberen, of gezinnen die voor de eerste keer meedoen. Wie deelneemt op www.30procentminder.be kan punten verdienen door bv. een recept met broodrestjes te proberen of door de koelkast anders in te delen. Die punten kan je dan spenderen aan waardebonnen of wedstrijdbiljetten. Dat je minder restafval moet buitenzetten is een even logisch als aangenaam gevolg.


Maar het is ook nodig. Uit een recente analyse van de afvalzak blijkt dat er 1/5 aan recycleerbaar materiaal in de restafvalzak terechtkomt. Plastic verpakkingen, kledij met een scheurtje,… Allemaal waardevolle grondstoffen die zo gewoon verbrand worden. Afval dat vaak perfect vermeden of toch zeker goedkoper selectief ingezameld had kunnen worden. Daarnaast belandt er ook nog voedsel in de vuilniszak dat eigenlijk perfect eetbaar was, zoals broodresten of ongeopende verpakkingen. Dat moet anders. En dat kunnen we samen, als er veel gezinnen de uitdaging aangaan en zich aanmelden. Daag gerust ook je buren, vrienden of familie uit om deel te nemen. Want hoe meer inwoners deelnemen, hoe groter de impact!

De zomerzoektocht #nietmeervandezetijd in Groenhovebos loopt nog tot 31 augustus 2022. Wie deelneemt aan deze zoektocht en zich registreert voor de actie 30% minder, ontvangt onmiddellijk 50 punten! Op die manier vlieg je onmiddellijk uit de startblokken voor de actie 30% minder en krijg je tal van tips om beter te sorteren en afval te vermijden.

"Torhout gaat voor 30% minder! Samen kunnen we dit! Het is zonde dat nog steeds zoveel materiaal in onze huisvuilzak vliegt dat daar niet thuishoort. Met deze actie willen we ook jouw restafvalzak verminderen! Het is goed voor ons milieu, goed voor jouw portemonnee en je wordt ervoor beloond met ongelooflijk, fantastische prijzen! Waarom zou je nog twijfelen?

Doe mee, en ga voor 30% minder!", vertelt Elsie Desmet, schepen van leefmilieu.