Kunstkuur De Wissel XL

Patrick Demarest

05/01/2022
Onderwijs

Er bestaat een unieke samenwerking tussen de Torhoutse Kunstacademie en BUSO De Wissel: Kunstkuur De Wissel XL. Zo leren de mensen van de Kunstacademie en de mensen van De Wissel elkaars wereld kennen.

Eva Verhaeghe (Tordale): “Opzet is enerzijds de leerlingen laten kennismaken met verschillende muziekinstrumenten en de muziekacademie, anderzijds is het een wisselwerking tussen de leerkrachten. Wij leren hoe we muziek kunnen aanbrengen bij onze leerlingen en de leerkrachten van de muziekschool leren omgaan met onze doelgroep.”

Leen Langenbick (directeur Kunstacademie): “Kunstkuur De Wissel XL is een driejarig gesubsidieerd project van de Kunstacademie met Tordale, in dit geval BUSO De Wissel. Het is een nauwe samenwerking tussen twee teams: een leerkracht van ons en een leerkracht van Tordale. Voor Tordale is dat onder andere meester Johan, voor ons Elisabeth Fraeyman. Onze leerkracht wordt daarvoor zeven uur ingzet.”

Wisselwerking

“De mensen van Tordale vroegen ons om wat meer handvaten en tools te geven om muziek aan te brengen bij hun leerlingen. Het gaat vooral over de ondersteuning van hun emotionele ontwikkeling via muziek.”

Succes

“Het project is een ware openbaring. De gasten van De Wissel komen in de wereld van de academie terecht want alle lessen vinden hier plaats. Zo wordt de drempel voor hen om de stap te zetten naar de academie ook kleiner want ze kennen het gebouw. Enkelen van hen hebben zich trouwens ingeschreven in de academie. Zo worden ze ook opgenomen in de bredere maatschappij. Echt waar: dit is voor alle partijen een echte verrijking!”