Lara Thys ging op Erasmus+-stage in Kreta

Patrick Demarest

09/09/2024
Onderwijs

Afgelopen zomervakantie deed oud-leerlinge Lara Thys van Sivi, uit 6 Creatie, een individuele Erasmus+ stage in Chania in Kreta. Lara maakte er een verslag van...

"Mijn Erasmus+ -stage


Ik heb al sinds geboorte een grote liefde voor dieren en ben ook opgegroeid met honden en/of katten rond mij, een asiel als stageplek hebben was dan ook voor de hand liggend. Ik vond online The Souda Shelter Project en besloot om hier te komen helpen.

Op 3 juli, niet lang nadat ik mijn diploma van Creatie en mode kreeg, ben ik in de vroege ochtend vertrokken en rond de middag toegekomen in Chania, Kreta. In de namiddag zijn we, meneer Van Landeghem en ik, een bezoek gaan brengen aan het asiel. Ik kreeg een rondleiding en alle honden werden voorgesteld aan mij. De volgende dag werd ik iets voor zeven uur s’ ochtends opgehaald door vaste medewerkers van het asiel aan de afspreekplaats om dan door te rijden naar het opvangcentrum en te starten om zeven uur. Het werk begon met de straatkatten en de straathond hun kommen te kuisen en hun eten en vers water te geven, in de avond werd dit ook gedaan. Mijn volgende taak was de kennels kuisen. Eerst een grote portie aandacht geven aan de honden in de kennel, daarna begon het kuisen. De kommen van het eten en drinken afwassen, daarna de uitwerpselen met een ‘poopscoop’ opruimen en dan de hele kennel afspuiten met een tuinslang zodat alle restjes uitwerpselen etc. in een klein riooltje gingen die op het einde uitmondde in een echte riool. Ten slotte vulde je hun emmer opnieuw met water en als de honden flink waren doorheen het kuisen gaf je ze een snoepje. En dan de volgende kennel. Als ik klaar was met ‘mijn’ kennels te kuisen, een stuk of 7-10, ging ik naar Amelie, de leidinggevende wanneer Elizabeth er niet was, en vroeg ik wat er nog moest gebeuren. Het kon zijn dat ik anderen nog wat moest helpen, de zwembaden voor de honden moest kuisen en ze opnieuw vullen of de met de ‘poopscoop’ rondgaan in de binnenkoer. Als er niets meer te doen was, mocht ik ‘socializen’ met de honden die in ‘playtime’ waren of een hond leren zitten, liggen en ‘pootje’ geven.


Elke hond ging op z’n minst 1 uur per dag op de binnenkoer, er waren dan 15-25 honden buiten die konden lopen, spelen, zonnen, in het zwembadje gaan… Hierdoor hadden de honden elke dag beweging, maar leerden ze ook sociaal zijn met andere honden. Om twaalf uur begonnen we met het eten klaar te maken en alle honden in hun kennels te steken want om één uur s’ middags was het etenstijd. We gingen de kennels rond en gaven de honden eten. Bij sommige honden bleven we in de kennel tot het eten op was aangezien sommigen wilden snoepen van andermans eten. Hierna was het werk meestal gedaan en vertrokken we naar huis.  Als ik thuiskwam hield ik me meestal rustig bezig aangezien de zon om 14 uur het sterkste was, ik at en las wat op mijn balkon en ging als nodig naar de supermarkt naast mijn appartement. Ik ging soms naar het strand of wandelde wat rond in Souda zelf.


Op mijn vrije dagen sprak ik soms af met mensen van het asiel, ik heb nog steeds contact met een Frans koppel dat ik daar heb leren kennen. Ik bezocht Chania, Rethymno, het strand van Elafonissi (roze strand) maar heb ook rustige dagen gehad aan het strand van Chania zelf.

Het asiel heeft me aangetoond dat dieren zo vergevingsgezind en liefdevol zijn en dat hard werken beloond wordt. Zo mocht ik op het laatste de puppy’s eten en drinken geven, medicatie toedienen, hun kennels en benches kuisen… De knuffels die ik met hen gedeeld heb zullen me nog lang bijblijven. Mijn ouders hadden me op voorhand gezegd dat er GEEN hond zou meekomen, wat goed was want anders had ik zeker drie honden mee.

Deze Erasmus+ -stage zal me voor altijd bijblijven. Ik raad het iedereen aan, het is een prachtig project dat iedereen de mogelijkheid geeft om vrijwilligerswerk te doen in Europa, ook voor degenen die het financieel moeilijker hebben. Meneer Van Landeghem zorgt ervoor dat alles vlot verloopt en helpt als je het nodig hebt."