Layla Dupon (Plek 62) in kasteel Ravenhof

Patrick Demarest

27/03/2024
Actua

Tijdens de eerste week van de paasvakantie neemt de Torhoutse keramiste Layla Dupon haar intrek in het kasteel Ravenhof. De oude balieruimte van het museum transformeert in een atelier waar jong en oud initiatielessen pottenbakken kunnen volgen. De initiatielessen kennen een grote populariteit. Wie de laatste plaatsjes wil bemachtigen, moet snel zijn. 

 

Sinds de opening van de tentoonstelling 'Aarde@Work' kreeg het Museum Torhouts Aardewerk (MTA), ondergebracht in het kasteel Ravenhof, ruim 600 bezoekers over de vloer. Daar komt binnenkort nog een opmerkelijke gast bij: keramiste Layla Dupon, bekend van haar keramiekatelier Plek 62 in Wijnendale. Speciaal voor de veertigste verjaardag van het museum verhuist ze haar praktijk tijdelijk naar het centrum van de stad. Terwijl de tentoonstelling vertelt over het rijke aardewerkverleden van Torhout, bewijst de jonge keramiste dat pottenbakken anno 2024 nog steeds zeer hedendaags is. Hiermee zet Torhout zijn verleden als aardewerkstad ambitieus verder. De initiatielessen kennen een grote populariteit. Wie de laatste plaatsjes wil bemachtigen, moet snel zijn. 

Wie is Layla

Layla (°1995) volgde de opleiding Beeldende Kunsten aan Luca School of Arts (Gent), met als afstudeerrichting 'keramiek en glaskunst'. Als master in de Beeldende Kunsten maakte ze met Plek 62 een plaats waar ze niet alleen zelf de handen uit de mouwen steekt, maar waar ook anderen de kunst van het pottenbakken kunnen leren.

Schepen van Cultuur Lieselotte Denolf: "Layla is het levende bewijs van hoe het verhaal van het aardewerk nog lang niet geschreven is in Torhout. De vele hedendaagse keramisten in Torhout blazen het oude ambacht nieuw leven in en zetten Torhout op de kaart als aardewerkstad."

Praktische info

  • De lessenreeks vindt plaats van 2 tot en met 5 april.
  • Het gaat om initiatielessen pottendraaien voor: ouder-kind, kinderen 8-12 jaar, tieners 12-18 jaar en volwassenen.
  • Inschrijven: https://www.plek62.be/lessen-pottendraaien
  • Opgelet: de meeste sessies zijn al volgeboekt!


Pottenkijkers welkom voor de tentoonstelling  

Ondertussen loopt de tentoonstelling Aarde@work verder. Nog tot eind juli kan je deze gratis bezoeken. Je ontmoet er de laatste legendarische pottenbakker van de stad: Amand Maes. Via foto's en heel wat herkenbare anekdotes ervaart de bezoeker de geschiedenis en het belang van het Torhouts aardewerk voor de stad. Open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 uur.  

Het aardewerkverhaal gaat verder

Tot slot nog een blik op de toekomst: vanaf 27 mei trekt de Beelderij van Tordale twee weken lang met zijn werking in het Ravenhof. En ook tijdens de zomer komt er een vervolg aan het verhaal van aardewerk.