Les gezonde voeding in de Kinderboerderij

Patrick Demarest

15/01/2024
Onderwijs

323 kinderen uit het kleuteronderwijs en de lagere school volgen tussen donderdag 18 januari en vrijdag 2 februari een voormiddag les rond 'Gezonde voeding'. Dit gebeurt in Kinderboerderij d' Oude Smelterij. Via de nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek leren ze dat gezonde eetgewoonten belangrijk, lekker én haalbaar zijn. Want jong geleerd is oud gedaan!

(Foto Kinderboerderij )


Hoeveel eieren mogen we eten? Waar vind je kaas in de voedingsdriehoek? Hoe kan je gezond eten? Het team van Kinderboerderij d' Oude Smelterij leert de kinderen dat gevarieerd eten belangrijk is en dat erg bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank en snacks teveel vet, suiker en zout bevatten. Ze maken de kinderen ook duidelijk dat we eigenlijk te veel eten. Neem geen te grote porties, plan wat je eet zodat je niet moet weggooien. Zo kunnen we afval verminderen. 6 scholen schreven zich in, waarvan 5 Torhoutse.


Gevulde voormiddag

In het eerste deel van de voormiddag krijgen de kinderen een gezond ontbijt. Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong zoals vers fruit, noten en volle granen zetten we in de kijker. Verder is er een ruime keuze aan gezonde producten. In het tweede deel van de voormiddag kunnen de scholen kiezen uit verschillende lesthema's die aansluiten bij de gezonde voeding.



omschrijving




  2de kleuter

  3de kleuter

  1ste graad

  2de graad

  3de graad

Yo Yo yoghurt

yoghurt maken







X

X

Bollebollekaas

kaas maken








X

Lekker met melk

bananenmilkshake en vanillepudding






X

X


Lekker met melk

pannenkoekjes bakken







X

X

Lekker met melk

chocolademelk en vruchtendrankje





 X




Zintuigenzoektocht

Rondleiding met proevertjes




X





Lekker met kaas

Bereiding met kaas: 4-kazen pizza






X



Groenten uit de groentetuin

Soep maken






X

X

X

Notenbrood

Notenbrood bakken






X

X

X








Energiereep maken








X

Insecten: het nieuwe vlees?

Meelwormkoekjes bakken








X

Gezonde voeding

spaghetti maken








X


Vegetarische lasagne










"We vinden het belangrijk dat kinderen bewust omgaan met voedsel. En vooral, dat ze leren dat gezond eten ook lekker is", geeft landbouwschepen Hans Blomme mee. "De kinderen mogen hun buikje rond eten en gaan daarna zelf aan de slag in de keuken.


Inschrijven is nog mogelijk

Scholen die nog willen deelnemen kunnen zich nog inschrijven. Het aantal plaatsen is wel beperkt, dus wees er snel bij. Deelnameprijs: 5,40 euro per leerling voor ontbijt + een activiteit of 8 euro voor ontbijt + activiteit en middagmaal. Torhoutse scholen krijgen 1 euro korting.


Gevarieerd aanbod voor scholen

Het aanbod van de kinderboerderij gaat natuurlijk verder dan 'gezonde voeding'. Er zijn tal van uiteenlopende thema's die aansluiten bij de jaarprogramma's van de scholen. Die zijn terug te vinden op de website https://www.torhout.be/educatieve-activiteiten-voor-groepen.