Minderjarige vluchtelingen vanaf februari in de Tuinstraat

Patrick Demarest

02/12/2016
Actua jeugd straat/wijk

img_1227

OCMW Torhout heeft sedert vele jaren een Lokaal OpvangInitiatief (LOI) waar zestien alleenstaande mannen worden opvangen. Vanaf februari 2017 komt daar een extra Lokaal OpvangInitiatief voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen bij.  Dit is een initiatief van het OCMW in opdracht van Fedasil.

tuinstraat20

"Het is de bedoeling dat wij negen jonge vluchtelingen, Afghanen en Syriërs,  zullen opvangen tot aan hun meerderjarigheid", zegt Joke Denolf verantwoordelijke van het Lokaal Opvanginitiatief.   "Dit zullen jongens zijn van 16 à 17 jaar die in ons land verblijven zonder ouders. Zij zullen onderdak vinden in de Tuinstraat 20."

Onderwijs en vrijetijd

"Vanzelfsprekend dienen deze jongeren naar school te gaan.  De meeste bewoners zullen naar school gaan in het secundair onderwijs in de regio Torhout, Roeselare, Brugge en Oostende. Maar naast de school hebben zij zoals alle andere jongeren ook nood aan een zinvolle vrijetijdsbesteding.  Het is heel belangrijk om deze jongens in contact te brengen met ons lokaal jeugdwerk en verenigingsleven.  Hier kunnen ze in contact komen met leeftijdsgenoten en zich uitleven in het weekend of tijdens de vakantie. Het is de taak van ons OCMW om deze jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op hun meerderjarigheid, want vanaf hun 18de verjaardag staan ze er alleen voor en moeten ze zelf hun weg zien te vinden in ons Belgisch systeem van dienstverlening, vrijetijdsbesteding, rechten en plichten…"
"Ik hoop dan ook dat de buren en de inwoners van Torhout deze jongeren warm zullen onthalen. Het is belangrijk voor hun toekomst en ook om zo hun kansen op integratie te vergroten. Er wordt in 2017 ook een vrijwilligerswerking uitgebouwd."
Op dinsdag 29 november vond een rondleiding in het gebouw plaats voor de mensen van de OCMW-raad maar ook voor buren en vrijwilligers.

[wppa type="slide" album="649"][/wppa] (c) Apriotief bvba

bigpic
Foto 1 van 7
bigpic
Foto 2 van 7
bigpic
Foto 3 van 7
bigpic
Foto 4 van 7
bigpic
Foto 5 van 7
bigpic
Foto 6 van 7
bigpic
Foto 7 van 7
Foto 1 van 7
Foto 2 van 7
Foto 3 van 7
Foto 4 van 7
Foto 5 van 7
Foto 6 van 7
Foto 7 van 7