Mondmasker voor elke inwoner

Patrick Demarest

05/05/2020
straat/wijk

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van 24 april werd aangekondigd dat het dragen van (stoffen) mondmaskers een belangrijke rol zal spelen bij de versoepeling van de maatregelen vanaf vandaag, 4 mei. Het Lokaal Bestuur Torhout deed ondertussen de nodige voorbereidingen om de Torhoutse burgers, bedrijven en instellingen te voorzien van mondmaskers.

 

Het dragen van een mondmasker is vanaf vandaag verplicht op het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 12 jaar. Op de werkvloer is een mondmasker verplicht waar de afstand (1,5 meter) niet gegarandeerd kan worden.

Mondmaskers voor elke Torhoutenaar

 Het lokaal bestuur voorziet elke Torhoutenaar vanaf 6 jaar van een wasbaar herbruikbaar mondmasker. De mondmaskers zullen op naam verdeeld worden, met duidelijke richtlijnen voor een correct gebruik en onderhoud. De mondmaskers zullen voorzien zijn van een opening waar een filter in geplaatst kan worden.

Kristof Audenaert: "De persoonlijke mondmaskers zullen vanaf de 2e helft van mei thuis geleverd worden, op naam. Samen met het mondmasker worden ook duidelijke richtlijnen bezorgd, want enkel bij een correct gebruik heeft het dragen van een mondmasker zin."

 Hoewel de federale overheid mondmaskers op het openbaar vervoer pas verplicht vanaf 12 jaar, heeft de stad ook kindermondmaskers besteld voor kinderen vanaf 6 jaar. In eerste instantie worden de volwassen formaten bedeeld, te gebruiken vanaf 12 jaar. De bedeling van de kindermondmaskers gebeurt in een volgende fase.

Het lokaal bestuur doet zijn uiterste best om de mondmaskers zo snel en veilig mogelijk geleverd te krijgen.

 Inwoners die zelf nog bijkomende mondmaskers willen maken, verwijzen we graag door naar http://www.maakjemondmasker.be/. Daar vind je een patroon en advies voor het maken van een veilig mondmasker. Heel wat mensen zijn al langere tijd bezig met het zelf maken van stoffen mondmaskers, voor eigen gebruik of voor derden. O.a. ons medisch triagepunt werd op deze manier al bevoorraad. Nogmaals onze oprechte dank aan al deze helpende handen!

Mondmaskers voor de bedrijven en instellingen

 Naast de inwoners van de stad wil het lokaal bestuur ook de bedrijven en instellingen helpen in hun zoektocht naar kwalitatieve mondmaskers. Daarom bestelde de stad 250.000 chirurgische mondmaskers. Deze zullen tegen kostprijs ter beschikking gesteld worden aan Torhoutse bedrijven en instellingen (zoals o.a. de scholen).

Bedrijven of instellingen die mondmaskers willen bestellen, kunnen dat via www.torhout.be/mondmaskers-voor-ondernemingen.