Nieuw schoolgebouw ‘t Vlot en 40-jarig bestaan LiMi

Patrick Demarest

20/01/2022
Onderwijs

Kleuterschool ’t Vlot in Lichtervelde zal er straks helemaal anders uitzien. Er komt een volledig nieuwe kleuterafdeling met onder meer gloednieuwe speelplaatsen. Daarnaast heeft ook de middenschool van Lichtervelde reden tot feesten. LiMi bestaat 40 jaar. De school viert die verjaardag letterlijk met een nieuwe schuifdeur aan de inkom van het schoolgebouw en een nieuwe sportzaal, maar ook figuurlijk op de opendeurvoormiddag van 22 mei.

 (Beeld vanuit de lage speelplaats)

Een nieuwbouw met polyvalente zaal, kleuterturnzaal, administratieve en vergaderruimtes, peuter- en kleuterklassen, speel- en leerstraat, sanitair, een zorgklas en technische lokalen, dat zijn de leuke vooruitzichten voor de kinderen en leerkrachten van ’t Vlot in Lichtervelde. De nieuwe school zou klaar moeten zijn tegen het eind van volgend schooljaar. Eind 2021 startte alvast de sloop van het huidige sterk verouderde schoolgebouw.

Weinig hinder

Directeur Geert Vantyghem kijkt alvast uit naar de nieuwbouw. “Die is noodzakelijk om aan alle toekomstige behoeften en uitdagingen te voldoen. Het onderwijslandschap verandert namelijk heel snel”, zegt hij. De hinder voor de kinderen is sowieso beperkt aangezien Scholengroep Sint-Rembert genoeg andere ruimtes vond op nagenoeg dezelfde locatie. Zo volgt een deel van de kinderen momenteel les in de gebouwen van LiMi. Alles samen gaat het over een investering van 3,8 miljoen euro.  

(Beeld vanuit kleutertuin)


Brede gangen

Speciaal aan de nieuwbouw zijn de extra brede gangen. “Die zijn multifunctioneel”, vertelt Stijn Devos, manager infrastructuur van Scholengroep Sint-Rembert. “De leerkrachten kunnen de gangen inrichten als verlengstuk van de klaslokalen en eventueel ook als speelzone”, klinkt het. De groene speeltuin die enkele jaren geleden grondig werd vernieuwd met behulp van de kleutertjes zelf, blijft behouden.

Nieuwe voordeur

Middenschool Sint-Rembert Lichtervelde, kortweg LiMi, die andere school van de Rembert-groep op Lichtervelds grondgebied, viert dit jaar z’n veertigste verjaardag. “Wij zijn en blijven een kleine familiale school waar persoonlijke benadering van elke leerling centraal staat”, vertelt directeur Pascal Gryson. “Die kleinschaligheid biedt heel wat mogelijkheden tot activiteiten. Bovendien is het erg belangrijk dat de kinderen uit de regio in Lichtervelde kunnen blijven voor de eerste graad van het secundair onderwijs.” LiMi biedt dan ook zes studieopties aan in die eerste graad: Klassieke talen, Moderne talen, Economie, Maatschappij en welzijn, STEM-wetenschappen en STEM-technieken.   

LiMi viert z’n verjaardag ook letterlijk. Zo komt er binnenkort een nieuwe schuifdeur aan de inkom en een nieuwe sportzaal en zet de school die speciale verjaardag in de kijker op de opendeurvoormiddag van 22 mei.