Nieuw woonzorgproject in Torhout

Patrick Demarest

23/08/2024
Actua

In nauw overleg met het stadbestuur van Torhout en op basis van de programmatiecijfers binnen de erkenningskalender voor de zorgsector vanuit de overheid komt er een nieuw woonzorgproject in Torhout. Na een grondige omgevingsanalyse van het bestaande zorgaanbod en de specifieke noden die in kaart werden gebracht met de stad Torhout zelf, wordt aan de rand van de gemeente een moderne woonzorgsite gerealiseerd. Midden een groene oase worden diverse woonvormen gebouwd die beantwoorden aan de uitdagingen van een verouderende samenleving . De site wordt niet enkel een warme thuis  voor haar bewoners, maar ook een plek voor de buurt. Met een wandelpark, een open deur mentaliteit en een buurtrestaurant zal het een ontmoetingsplek worden waar zorg en gemeenschap hand in hand gaan. 


De VZW Kloosterhuys staat in Torhout op het punt een belangrijke stap voorwaarts te zetten in het zorglandschap met het nieuwe project. In september 2023 gaven de voorzitter Mevr. Van de Walle Martine en het Bestuursorgaan van de vzw groen licht aan het project. Na maanden van voorbereiding en het indienen van de bouwaanvraag in april 2024 zijn de plannen nu officieel. In het Gemeentebestuur werd begin augustus de bouwaanvraag goedgekeurd voor de realisatie van het project. De site omvat de bouw van 72 moderne residentiële studio’s en 44 flats voor zelfstandig wonen, en is bedoeld om te voldoen aan de groeiende vraag naar diverse woonvormen voor ouderen. Met dit project zet de vzw samen met de stad Torhout een belangrijke stap in de richting van een toekomstbestendig woon- en zorginfrastructuur, waarbij een harmonieuze combinatie van residentieel en zelfstandig wonen samen met het gemeenschapsleven wordt gerealiseerd.  

Naast het creëren van een comfortabele en gastvrije omgeving, richt deze woonzorgsite zich in het bijzonder op de doelgroep van psychogeriatrische bewoners. Met de vergrijzing van de bevolking – waarbij naar verwachting tegen 2050 meer dan een vierde van de bevolking ouder zal zijn dan 65 jaar –neemt de behoefte aan gespecialiseerde zorg voor ouderen met psychische en cognitieve uitdagingen, zoals dementie, sterk toe.  


Het woonzorgcentrum zal daarom voorzien in de specifieke noden van deze kwetsbare groep door het aanbieden van op maat gemaakte zorg in een veilige én een stimulerende omgeving. Hierbij wordt niet enkel aandacht besteed aan de fysieke zorg, maar ook aan het mentale welzijn, met focus op waardigheid, respect en kwaliteit van leven. Door het combineren van residentiële en zelfstandige woonvormen, en door het integreren van gemeenschapsgerichte faciliteiten, streeft deze site ernaar een holistische benadering te bieden voor zowel bewoners als omliggende gemeenschap, met bijzondere aandacht voor de complexiteit van psychogeriatrische zorg. 

" Met de vergrijzing van de bevolking zal de behoefte aan een woonzorgdorp alleen maar toenemen. Ik ben dan ook uitermate verheugd dat vzw Kloosterhuys hier binnenkort met de bouw kan starten. Dit is voor Torhout een goede zaak." 
 
Kristof Audenaert, Burgemeester Torhout 

Belangrijke Details in een notendop 


  • Wat: De ontwikkelijking van een nieuwe woonzorgsite in Torhout met 72 residentiële studio’s en 44 flats voor zelfstandig wonen. 

  • Wie: De VZW Kloosterhuys is de bouwheer van dit project met campus Meunyckenhof (Koekelare) en campus Remberthove (Torhout). 

  • Wanneer: De afbraak van het huidige gebouw Remberthove is voorzien voor april 2025. Kort daarop worden de nieuwe bouwwerken opgestart met een verwachte realisatie begin 2028. 

  • Waar: De nieuwe woonzorgsite zal worden gerealiseerd aan de rand van Torhout, omringd door groen. Het project is gelegen naast het AZ Delta Ziekenhuis. 

  • Waarom: Dit project is bedoeld om te voldoen aan de toenemende vraag naar diverse woonvormen voor ouderen, door een moderne en toekomstgerichte omgeving te creëren die zowel residentieel als zelfstandig wonen mogelijk maakt. Het beoogde resultaat is een integrale benadering van zorg en welzijn die tegemoetkomt aan de behoeften van een verouderende maatschappij. 

  • Projectinformatie: De bouw wordt gerealiseerd in samenwerking met volgende bouwprofessionals:   
    Bouwcoördinator LMW Project Kortemark – Mathias Wyffels  
    Architectenbureau Gino Debruyne & architecten Brugge – Gino Debruyne (ingenieur-architect) Bregt Vanderper (ingenieur-architect) – Marvin Bonny (architect)  

  • Bouwbudget: de realisatie van het project wordt geraamd op 31.000.000 €. 



"Met dit nieuwe woonzorgproject zetten we een belangrijke stap naar een toekomst waar elke oudere zich thuis en gewaardeerd voelt. Een plek waar zorg en zelfstandigheid hand in hand gaan. Waar innovatie en gemeenschap samenkomen om een leven te bieden dat zowel zorgzaam als volwaardig is." 
 
Stephanie Deprez, Algemeen Directeur