Nieuwe bestuursploeg klaar

Patrick Demarest

26/10/2018
straat/wijk

CD&V Torhout behaalde opnieuw de absolute meerderheid van 14 zetels. Na een consultatieronde van alle verkozen politieke partijen heeft CD&V Torhout beslist om in coalitie te treden met sp.a. Zo is er een meerderheid van 17 op 27.

Burgemeester Kristof Audenaert: "Graag willen wij dan ook snel werk maken van het meerjarenplan. We zullen hierbij duidelijke en progressieve keuzes maken die onze vernieuwing van de stad, die drie jaar geleden opgestart werd, verder zal doortrekken."

 "We hebben een duidelijk ambitieus plan voor Torhout onder de 5 pijlers:

-        Torhout vernieuwt

-        Torhout beweegt veilig

-        Torhout wijkt en buurt

-        Torhout zorgt voor

-        Torhout leert en ontspant

 Onze eerste prioriteiten zijn zeker en vast:

-        Het realiseren van de stadsversterkende projecten o.b.v. het masterplan, en verdere ontwikkeling van strategische sites (D’Aussy, Pollet)

-        Verkeersveiligheid maximaliseren door mobiliteitsingrepen (fiets- schoolstraten, werfverkeer buiten spitsuren, vlotte doorstroom op de ring, …)

Samen met SP.A willen we dat Torhout ook in de toekomst een mooie stad blijft, waar het goed is om te wonen, werken, winkelen of te vertoeven.  Deze krachtlijnen worden in de volgende maanden verder vorm gegeven in een bestuursprogramma met concrete acties, vanuit een haalbaar en betaalbaar meerjarenbudget dat in 2019 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd

 Het college van burgemeester en schepenen

(bevoegdheden op die van Paul Dieryckx na moeten nog worden verdeeld)

 Het college van burgemeester en schepenen ziet er als volgt uit:

Burgemeester Kristof Audenaert

1ste schepen Lieselotte Denolf

2de schepen Paul Dieryckx (wordt op 01.01.2023 opgevolgd door Ine Debruyne)
Bevoegdheden: sociale zaken, wonen en personeel.

3de schepen Elsie Desmet

4de schepen Hans Blomme

5de schepen Rita Dewulf (wordt op 01.07.2023 opgevolgd door Annick Vanderspurt)

Voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst - Joost Cuvelier en wordt toegevoegd aan het schepencollege.

Op vraag van de volledige CD&V en sp.a wordt Hilde Crevits voorgedragen als voorzitter van de gemeenteraad . Zij heeft deze functie al vervuld van januari 2013 tot en met mei 2016.

Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2018
7 stembureaus. 88,8% geldige stemmen

CD&V: 45,1 % van de stemmen, 14 zetels
NVA: 21,3 %, 6 zetels
Groen: 14,5 %, 4 zetels
sp.a: 14,4 %, 3 zetels
Open vld: 4,6%

Verkozenen

CD&V
Kristof Audenaert (3064), Hilde Crevits (2392), Lieselotte Denolf (1598), Elsie Desmet (1210), Hans Blomme(1170), Bart Naeyaert (1125), Joost Cuvelier (1120), Rita Dewulf (1118), Annick Vanderspurt (1054), Dirk Dauwe (878), Pieter Billiet (839), Elke Casier (781), Delphine Levrouw (716) en Sandy Vanparys (647).

NVA


Eva Maes (1159), Koen Sap (842), Steve Becelaere (731), Jasper Vangheluwe (433), Ward Baert (422) en Inge Perquy (411).

Groen

Bertrand Vander Donckt (821), Sien Lagae (461), Ruben Vangheluwe (388) en Bavo Parmentier (365).

Reactie van Groen op coalitievorming

Sien Lagae: "Groen Torhout behaalde in deze verkiezingen een fantastische resultaat: nadat men maandenlang insinueerde dat er niet eens een volle lijst gevormd zou worden, verrasten ze de andere partijen met een verdubbeling van zetels! Een duidelijk signaal van de Torhoutenaren! CD&V bleef echter de (nipte) absolute meerderheid behouden en was aan zet voor de vorming van het bestuur. Het was een voor de hand liggende keuze van CD&V om de kleinste partner, sp.a, erbij te nemen en zo zelf de meeste schepenambten te behouden. Toch betreurt Groen deze gang van zaken. Na een verkenningsronde was immers duidelijk gebleken dat het water niet diep was, maar er werd helaas nooit meer teruggekoppeld, zoals nochtans beloofd. Groen betreurt dit gebrek aan respect en eerlijke communicatie. CD&V kiest niet voor een sterke meerderheid en luistert op die manier niet naar de kiezer en hun achterban van jong CD&V die duidelijk voorstander waren van een coalitie met Groen. De afgelopen 6 jaar heeft Groen echter duidelijk aangetoond dat vanuit de oppositie ook verwezenlijkingen mogelijk zijn. We hebben in onze ploeg een mooie mix van ervaring, jong talent en kwaliteit. We zullen in onze eigen stijl verder werken vanuit de oppositie: positief waar mogelijk, maar constructief kritische waar nodig!"

sp.a

Martine Vanwalleghem (582), Vanessa Jodts (545) en Paul Dieryckx (506).

Bericht van sp.a in verband met vervanging Vanessa door Ine Debruyne

Vanessa Jodts geeft zitje in gemeenteraad door aan Ine Debruyne

"Uittredend gemeenteraadslid Vanessa Jodts kon op zondag 14 oktober opnieuw rekenen op het vertrouwen van de kiezer. Met 545 voorkeursstemmen werd ze voor de tweede keer op rij rechtstreeks verkozen.

Vanessa kiest er bewust voor om een mandaat op te nemen in het ‘bijzonder comité voor de sociale dienst’. Dit nieuw comité, voor een stukje de opvolger van de OCMW-raad zoals we die vandaag kennen, wordt vanaf januari onder meer bevoegd voor de individuele dossiers inzake maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke integratie. Met haar professionele achtergrond als medewerker bij het ziekenfonds Bond Moyson, zal Vanessa zich hier dus met kennis van zaken kunnen uitspreken over de sociale dossiers.

Vanessa wordt in de gemeenteraad opgevolgd door de 30-jarige Ine Debruyne (308).

Ine is momenteel ondervoorzitter van sp.a en was tijdens de voorbije campagne nauw betrokken bij de uitwerking van het verkiezingsprogramma van sp.a Torhout. Ze kijkt er dan ook naar uit om samen met Paul Dieryckx en Martine Vanwalleghem de sociale accenten op o.a. betaalbare zorg, wonen en leven te leggen in het beleid."

Open vld

Geen verkozenen

Reactie Pieter Debou op de verkiezingsuitslag:

"De kiezer heeft gesproken en tot onze teleurstelling hebben we onze zetel verloren. Maar het was dan ook een moeilijke opdracht om de kiezer te overtuigen op minder dan 2 maanden voor de verkiezingen met een volledig nieuwe ploeg. We wilden alleszins de mogelijkheid geven aan de inwoners van Torhout om ook een stem te kunnen uitbrengen op een liberale lijst maar het kiessysteem heeft in ons nadeel gespeeld. We moeten nu intern wat orde op zaken stellen en de partijwerking heropstarten want binnen een half jaar zijn het terug verkiezingen en we moeten ook hier campagne voeren. Ik blijf dan ook op post als voorzitter."