Nieuwe reeks ‘Het leven zoals het is in AZ Sint-Rembert’

Patrick Demarest

31/12/2014
Actua interview/reeks

Nieuwe reeks ‘Het leven zoals het is in AZ Sint-Rembert’ start vanaf januari op www.torhoutvandaag.be

Joël Tally stopt als algemeen directeur vanaf 1 mei 2015

AZSintRembert

Op 1 mei 2015 legt Joël Tally zijn functie als algemeen directeur van het AZ Sint-Rembert neer. Joël Tally trad in september 1990 in dienst van het AZ Sint-Rembert als stafmedewerker. In 1992 werd hij financieel en in 2000 algemeen directeur. Op 30 september 2016 gaat hij, na 25 jaar dienst, met pensioen.

Joël Tally (64) genoot de opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen en vervoegde in september 1990 de staf van het AZ Sint-Rembert. “In 1992 werd ik financieel directeur en in 2000 algemeen directeur”, zegt Joël.

 Afscheid

“Ik heb de Raad van Bestuur gemeld dat ik op 30 september 2016 definitief met pensioen ga na 25 jaar dienst. In aanloop hiervan zal ik op 1 mei 2015 de functie van Algemeen Directeur neerleggen. Deze beslissing heb ik genomen in samenspraak met mijn echtgenote en de Raad van Bestuur. De huidig Adjunct Algemeen Directeur Wim Allemeersch wordt mijn opvolger. De band met het ziekenhuis wordt echter niet volledig verbroken daar ik tot aan mijn pensioen in de Raad van Bestuur blijf zetelen als adviserend lid. Daarnaast blijf ik een aantal mandaten opnemen in naam van het ziekenhuis zoals: bestuurder bij Zorgnet, lid van de Financiële Opvolgingscommissie Zorgnet, het Mezennestje, het Revalidatiecentrum en Gezondheids- en Bejaardenzorg van het Houtland.

1990-2014

“Tussen 1990 en 2014 steeg het aantal dokters van 24 naar 63, het aantal personeelsleden van 340 naar 586. Het aantal ziekenhuis bedden stijgt nu van 197 naar 211. In december kregen we twintig bedden van Sint-Jan bij en een aantal bedden werden geconverteerd. Tezelfdertijd worden echter twintig bedden voorzien voor locomotorische revalidatie. Mensen bij wie een nieuwe heup of knie werd gestoken, zullen vanaf 1 juni 2015 hier kunnen verder revalideren. Dat is dus een grote verbetering. Ik hoef u ook niet te vertellen dat het hele ziekenhuis gemoderniseerd werd. In 2006 startten we met de bouw van een nieuwe afdeling geriatrie die boven de bestaande gebouwen werd gebouwd en in 2008 werd geopend. Het volledige ziekenhuis werd vernieuwd met behulp van federale subsidies. Een zelfde bouwteam zorgde ervoor dat alle kamers in een nieuw kleedje werden gestoken en voorzien werden van airco en modern sanitair. Er kwam een nieuwe grootkeuken van 900 vierkante meter, een centrale sterilisatieafdeling en een nieuw technisch blok met noodgenerator.”

Rust- en Verzorgingstehuis

Joël blijft secretaris van de vzw Gezondheids- en Bejaardenzorg van het Houtland en die hebben ook nog bouwplannen. “De vzw heeft al serviceflats op de hoek van de Rembertlaan met de Oostendestraat en wil nu een RVT bouwen met 162 plaatsen voor het Woon- en Zorgcentrum en 10 voor kortverblijf. Daarnaast komen ook 54 assistentiewoningen en een lokaal dienstencentrum met en cafetaria en vergaderzalen.  Er zullen activiteiten plaats vinden en er zal een wellnessafdeling zijn. Dat alles moet leven in de brouwerij brengen. Plaats van de bouwwerken is de Noordlaan, aan de overkant van het AZ Sint-Rembert. Beide sites zullen met elkaar worden verbonden via een soort liftkoker die over de Noordlaan gaat. Het financieel-technisch plan werd ingediend in december 2013 en ontvankelijk verklaard. We hopen tegen 2016-2017 te kunnen bouwen en vanaf 2018 operationeel te zijn. Ook de site van het Mezennestje in de Rembertlaan wordt nog uitgebreid. Op die manier ontwikkelen we een grote zorgsite waar je van de geboorte via kinderopvang tot bejaardenzorg terecht kan.