Nieuwe sportvloer en kunstgrasveld

Patrick Demarest

29/08/2018
Actua

In juni werd door de firma GAW NV een nieuwe sportvloer aangelegd in sporthal A. De kostprijs voor deze combi-elastische vloer bedraagt 221.986 euro inclusief btw. De firma Sportinfrabouw NV toverde het natuurgrasveld 2 op het stedelijk sportstadion om tot een zeer verzorgd en volwaardig kunstgrasveld voor trainingen en competities. De kostprijs voor dit uiterst moderne kunstgrasveld bedraagt 530.431,33 euro inclusief btw. De voorbereidende grondwerken werden uitgevoerd door de firma Claude Vandenbroucke voor een bedrag van 12.705 euro inclusief btw. Ondertussen volgde de officiële inhuldiging van beide verwezenlijkingen.

Sportvloer

De gloednieuwe combi-elastische sportvloer in sporthal A, een Herculan vloer met een oppervlakte van 1400m², is opgebouwd uit een vlakverende onderlaag. De vering komt hierbij uit de rubberen paths waarop een dubbele houten vloer ligt, waardoor de vering van de vloer gelijkmatig verdeeld is. Boven op die vloer ligt een rubberen mat die afgewerkt is met een polyurethaan gietlaag. Deze laag zorgt voor de punt-elastische vering, die zorgt voor de zachtheid van de vloer.

Bijzonder aan de vloer is de kleurschakering. De basiskleur is duifblauw en op vraag van de plaatselijke volleybalverenigingen werd gekozen voor een fel contrasterende oranje kleur voor het hoofdveld van volleybal.

De vloer is voorzien van belijning voor volleybal, jeugdvolleybal, basketbal, badminton, zaalvoetbal, handbal en minivoetbal. De nodige vloerankers zijn voorzien om de turntoestellen en de wandrekken op te stellen. Over de volledige oppervlakte werd de vloer verstevigd, zodat de tribunes gelijk waar in de zaal opgesteld kunnen worden.

De oude houten tribunes, die al sinds 1976 in de zaal stonden, werden verwijderd. Ter vervanging worden kleine mobiele elementen aangekocht die in de verschillende zalen gebruikt kunnen worden. Volgend jaar wordt dan budget voorzien om de blauwe tribunes uit te breiden met twee bijkomende elementen zodat er terug voldoende zitplaatsen zijn voor het organiseren van evenementen.

De vloer heeft een verwachte levensduur van minstens 20 jaar.

Kunstgrasveld

Het natuurgrasveld van 106 x 66 meter is een volwaardig competitieveld waar ook dagelijks trainingen op doorgaan. Onder kunstgrastapijt, zit een 40cm dikke opbouw: drainage, grof steenpuin, fijnere lavakorrels, zand, een worteldoek en een schok dempende mat. Het kunstgrastapijt zelf is opgevuld met een laag zand voor de stabiliteit en een laag kurkkorrels die zorgen voor het speelcomfort en de schock demping.

De belijning voor voetbal is in de grasmat verwerkt, zodat dit veld nooit meer belijnd moet worden. Het terrein is bovendien voorzien van een 3 meter hoge omheining rondom het veld zodat het terrein alleen via de toegangspoort betreden kan worden. Dit moet ervoor zorgen dat er geen modder of bevuiling op het terrein terechtkomt. Voor het publiek is er over de helft van het veld een publiekszone voorzien met leunhekwerk zodat toeschouwers kunnen leunen wanneer ze een training of wedstrijd komen bekijken.

Ballenvangers moeten ervoor zorgen dat de ballen zo min mogelijk over de omheining terecht komen. De dug-outs bieden beschutting voor de bankspelers en een afdak aan de andere kant van het terrein zal beschutting bieden aan toeschouwers bij regenweer.

Beide officiële voetbalclubs, Torhout 1992 KM en SK Torhout zullen op dit terrein trainen en wedstrijden spelen. De Torhoutse scholen zullen het terrein ook overdag kunnen gebruiken.

Door aanleg van dit tweede kunstgrasveld zullen de natuurgrasvelden opnieuw wat minder zwaar belast worden wat de kwaliteit van die velden ook alleen maar ten goede kan komen.

In de loop van de maand september wordt het nieuwe kunstgrasveld nog voorzien van een moderne energiezuinige LED verlichtingsinstallatie die regelbaar zal zijn op trainings- en competitieniveau qua lichtsterkte.

Bij de aanleg ging ook aandacht naar de joggers. De Finse Piste die rondom het voetbalveld lag, blijft volledig bruikbaar en zal zelfs een bredere doorgang kennen op de hoeken omdat de pylonen voor de LED verlichting anders ingeplant worden.

Zie meer: [wppa type="slide" album="1105"][/wppa]
(c) Apriotief bvba

bigpic
Foto 1 van 11
bigpic
Foto 2 van 11
bigpic
Foto 3 van 11
bigpic
Foto 4 van 11
bigpic
Foto 5 van 11
bigpic
Foto 6 van 11
bigpic
Foto 7 van 11
bigpic
Foto 8 van 11
bigpic
Foto 9 van 11
bigpic
Foto 10 van 11
bigpic
Foto 11 van 11
Foto 1 van 11
Foto 2 van 11
Foto 3 van 11
Foto 4 van 11
Foto 5 van 11
Foto 6 van 11
Foto 7 van 11
Foto 8 van 11
Foto 9 van 11
Foto 10 van 11
Foto 11 van 11