Nieuwe wegwijzers voor trage wegen

Patrick Demarest

16/10/2022
Actua

Torhout zet in op een fiets- en wandelveilige stad. Kijk maar naar fietssnelweg F32 'Spoor 3' met de fietstunnel en -brug en de Rozeveldstraat. Ook trage wegen vormen een belangrijk onderdeel in onze fiets- en wandelveilige stad.

Wat zijn trage wegen?

Trage wegen vind je overal in Torhout. Bospaden, veldwegen of doorsteken. Voornamelijk voetgangers en fietsers zijn er de baas, op weg van huis naar school, werk of winkel. Fietsers, wandelaars, landbouwers en natuurliefhebbers weten ze zeker te vinden.

Trage wegen maken het verkeer voor de zwakke weggebruiker veel veiliger en plezieriger, daarom willen we het trage wegennetwerk in onze stad meer aandacht geven.

Trage wegen: uitvoeren van beleidsplan 1

In 2015 maakte het lokaal bestuur een eerste trage wegenbeleidsplan op voor de omgeving van Groenhove. Dit beleidsplan werd goedgekeurd door de gemeenteraad en de provincie West-Vlaanderen.


Sinds deze goedkeuring maakt het Lokaal Bestuur Torhout werk van het realiseren, het terug openstellen of het heraanleggen van de trage wegen in de omgeving van Groenhovebos. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de Ruitjesboswegel, de Paddockwegel,…

Binnen dit trage wegenbeleidsplan plaatsen ze bij de reeds gerealiseerde trage wegen herkenbare wegwijzers. Op de wegwijzers staat de naam van de trage weg. De wegwijzers zijn ontworpen door vzw Trage Wegen en worden ook gebruikt in andere steden en gemeenten om trage wegen aan te duiden. Zo worden alle trage wegen op een uniforme manier aangeduid en zijn ze duidelijk herkenbaar.

Trage wegen: op naar beleidsplan 2

In het voorjaar van 2022 is men, samen met vzw Trage Wegen, gestart met de opmaak van een tweede beleidsplan. Dit beleidsplan zal gaan over alle trage wegen op de rest van het grondgebied van Torhout. Hiervoor worden subsidies van de provincie West-Vlaanderen ingezet.

In dit tweede beleidsplan gaat men na hoe het gesteld is met de trage wegen. Welke trage wegen zijn nog toegankelijk? Waar zijn er knelpunten? Welke verbindingen zijn er mogelijk van de woonkernen naar de lokale buurtschool?

Torhout zal samen met vzw Trage Wegen, de provincie West-Vlaanderen, de inwoners en lokale organisaties het netwerk in kaart brengen, verbeteren en uitbreiden. Dat gebeurt in twee fases.

In de eerste fase maakt men een trage wegeninventaris op, zodat men weet welke trage wegen er zijn en waar er knelpunten zijn. Deze fase is zo goed als afgerond. De vzw Trage Wegen maakt hiervan een eerste netwerkkaart op. In een tweede fase gaat men de gewenste structuur van het trage wegennetwerk uittekenen.

"Torhout bezit een rijk weefsel van trage wegen waar we met z'n allen kunnen van genieten. Het zijn de ideale wegen om veilig naar school, de winkel of je werk te gaan, maar ook om tijdens je vrije tijd een rustige wandeling langs te maken. Nieuwe wegwijzers maken je wegwijs in dit spinnenweb van trage wegen doorheen onze mooie bossen en wijken. Probeer er zeker eens een paar uit en laat je verrassen door de prachtige groene oases die onze stad rijk is", zegt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.