Nog een terugblik

Patrick Demarest

04/01/2024
straat/wijk


Torhoutvandaag stelde aan het Torhouts schepencollege enkele vraagjes over...2023. Hans Blomme en Ine Debruyne sluiten het rijtje af.


De vragen...

Naam:

Leeftijd:

Functie:

Beroep:

Wat was voor u het wapenfeit van 2023 in Torhout?

Waardoor werd u meest getroffen in positieve zin (mag privé, lokaal, nationaal of internationaal zijn)

Wat was voor u de grootste ontgoocheling? (mag privé, lokaal, nationaal of internationaal zijn)





Hans Blomme

Leeftijd: 56 jaar

Functie: bedrijfsleider en schepen van het lokaal bestuur in Torhout

Beroep: bedrijfsleider Agro Blomme

Wat was voor u het wapenfeit van 2023 in Torhout?

"De verdere aanpak van de wateroverlast in Torhout, zo veel mogelijk droge voeten in onze stad."

Waardoor werd u meest getroffen in positieve zin (mag privé, lokaal, nationaal of internationaal zijn)

"De geboorte van mijn kleindochter Jeanne."

Wat was voor u de grootste ontgoocheling? (mag privé, lokaal, nationaal of internationaal zijn)

"Dat voor de jonge landbouwers het uitgewerkte stikstof akkoord maar blijft op zich wachten.

Jonge gedreven mensen haken af in de agrarische sector."


Ine Debruyne

Leeftijd: 35

Functie: Schepen

Beroep: Schepen / dossierbeheerder ABVV


Wat was voor u het wapenfeit van 2023 in Torhout?

"Het mooiste moment in Torhout vond ik de opening van de vernieuwde markt en het officiële einde van de stadskernvernieuwing. Met z'n allen raakten we in de jaren die er aan vooraf gingen wel eens de weg kwijt door de vele omleidingen en wegenwerken, liepen we meer dan eens met de voeten in de modder en zeker voor de handelaars en buurtbewoners waren het soms lastige tijden.

Het resultaat mag wel zeker gezien zijn en geeft me steeds opnieuw een trots gevoel om als Torhoutenaar over de markt te lopen. Het project 'Welkom, kom, kom', zette daarbij ook de kers op de taart. Honderden kleurrijke duifjes, met als boodschap: 'Wie of wat je ook bent, je bent welkom in Torhout'. Een fantastisch project dat de zomer op onze markt extra kleur en betekenis gaf."


Wat vond u de positiefste gebeurtenis in 2023 ? (mag privé, lokaal, nationaal of internationaal zijn)


"Ik ben op 1 januari 2023 schepen geworden in Torhout, en dat was dan voor mij persoonlijk ook meteen het meest ingrijpende moment van het jaar. Het was zeker in het begin allemaal behoorlijk overweldigend en er was gigantisch veel informatie te verwerken. Tegelijkertijd werd ik ook goed opgevangen door de collega's in het schepencollege en de vele sterke medewerkers binnen het lokaal bestuur om op terug te vallen. Ik kan ondertussen terugkijken op een heel intensief, maar vooral boeiend, leerrijk en productief jaar."


Wat vond u de negatiefste gebeurtenis in 2023 ? (mag privé, lokaal, nationaal of internationaal zijn

"Wat me het meest heeft geraakt in 2023, is de ongeziene escalatie van het conflict in de Gazastrook. Zo'n 20 jaar geleden al, toen ik in het 3de en 4de middelbaar zat in het college in Torhout, was de situatie in Palestina erg actueel. Op school liepen er dan verschillende projecten rond het conflict, onder andere over de talloze checkpoints die toen werden opgericht, het steeds verder uitbouwen van de Israëlische nederzettingen en het toenemende geweld. Die verhalen raakten me toen al heel erg, maar het is des te frappanter vast te stellen dat de situatie er op vandaag eigenlijk nog veel uitzichtlozer uitziet dan ooit. Sinds oktober maakte de oorlog ondertussen al meer dan 20 000 slachtoffers, waarvan twee derde vrouwen en kinderen."