Nu ook AED-toestellen op de wijken

Patrick Demarest

21/04/2017
straat/wijk

Zes AED-toestellen op de wijken zorgen in totaal voor twintig van die toestellen in Torhout.  In Sint-Henricus werden het toestel plechtig onthuld en de cursisten gehuldigd.

IMG_4786

Ter verduidelijking: een Automatisch Externe Defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

IMG_4787

Torhout kreeg eerder al door het Rode Kruis het label van 'Hartveilige Gemeente' omdat het tot op heden al geïnvesteerd had in 10 AED-toestellen in de verschillende sportaccomodaties, het Rust- en Verzorgingscentrum Sint-Augustinus en het Cultureel Centrum De Brouckère. In Torhout zijn er ook vier privé-organisaties die overtuigd waren van de meerwaarde van dit toestel, namelijk Hogeschool Vives, tennisclub Koddaert in Wijnendale met voorzitter Jean-Pierre Heynderick, Infrax en het Dierengezondheidscentrum in de Industrielaan. "Omdat we duidelijk overtuigd waren van de meerwaarde van het gebruik van een AED-toestel bij een reanimatie hebben we in de gemeenteraad van 24 oktober 2016 dan ook beslist om 6 bijkomende AED-toestellen te plaatsen in de 6 wijken van Torhout en hiervoor ook de nodige opleiding te voorzien", verduidelijkt schepen Rita Dewulf. "Met 20 AED-toestellen in onze stad zijn we zeker bij de beste leerlingen van ons land."

Cursisten hartopleiding

IMG_4790

Ronny Callewaert gaf aan 28 cursisten uitleg over reanimatie en het gebruik van een AED-toestel:  Jeroen Boone, Wendy Derynck, Filip Slabbinck, Kristof Lagae, Axelle Descheemaecker, Ruben Ghyselen, Lieve Verstraete, Martine Kerckhove, Hilde Deneweth, Lies Bruynooghe, Rita Lanckriet, Annie Huwel, Lieve Vanderper, Christelle Verkain, Linda Cortvriendt, Anny Vansteelandt, Danny Vanhoek, Linda Vandamme, Luc Bruneel, Geert Jaques, Regine Mouton, Danny Logghe, Nancy Ramon, Alain Dewaele, Annie Denolf, Pieter Pauwels, Gert Thys en Rita Taveirne.