OAZE wil jong talent kansen bieden

Patrick Demarest

06/02/2020
cultuur/onderwijs

In Koekelare werd in Huis Proot, door schepen van cultuur Lieselotte Denolf (CD&V) van Torhout, tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Ginter, de aftrap gegeven van een nieuwe project, dat luistert naar de naam ‘OAZE’. “Hiermee wil de intergemeentelijke samenwerking Ginter, ondersteuning bieden aan startende creatieve makers uit de regio”, stelt schepen Jessy Salenbien (SP.A) van Koekelare die de taak van gastvrouw op zich nam.

[caption id="attachment_25562" align="alignnone" width="830"] INFONAMIDDAG JONGE MAKERS CAFE[/caption]

De ondersteuning bestaat uit drie verschillende luiken. In alle Gintergemeenten (Gistel, Ichtegem, Jabbeke Koekelare, Kortemark, Oudenburg, Torhout en Zedelgem) krijgen jonge kunstenaars uit alle mogelijke disciplines voortaan betere toonkansen om hun werk aan het publiek te presenteren. Daarnaast zullen in een aantal gemeenten atelier- en repetitieruimtes ter beschikking gesteld worden, gekoppeld aan residentiewerking. Tot slot zal er ook vorming georganiseerd worden die de starters vooruit kan helpen in de ontwikkeling van hun carrière. Ginter wil hiermee een ‘oase voor vers talent’ vormen, een vruchtbare voedingsbodem waarop ze kunnen creëren, groeien en nieuwe kansen krijgen. OAZE verwijst tegelijk ook naar het West-Vlaams voor haas, het logo van Ginter.

Netwerk van jonge makers

“Het netwerk van jonge makers in de regio kwam een eerste keer samen eind vorig jaar en toen werd het nieuwe beleidsplan voor de komende 6 jaar en de bijbehorende subsidie goedgekeurd en peilden we naar wat de jongeren of startende kunstenaars nu eigenlijk nodig hebben om hen vooruit te helpen in hun ontwikkeling. Eén van de vijf grote doelstellingen in het plan is immers het ondersteunen van jonge makers in onze regio. En daarom zijn we hier vandaag samen”, vervolgde schepen Salenbien. “Elke gemeente heeft er heel wat van in huis: jong talent in muziek, woord, schilderkunst, fotografie, theater, tekenaars, regisseurs, ontwerpers, enz. Zij volgen vaak een opleiding in een kunstschool, maar voor de rest is er weinig tot geen ondersteuning aanwezig of ze moesten het op eigen houtje doen.”

Aan de ene kant zijn het Vlaamse niveau en het kunstendecreet veel te hoog gegrepen voor een startende kunstenaar. Aan de andere kant is het voor een lokaal bestuur ook niet evident om individuele kunstenaars individueel te gaan ondersteunen. Maar daar komt via het ‘bovenlokale’ tussenniveau van Ginter als ‘regionale’ samenwerking dus verandering in”, aldus de initiatiefnemers.

De aanwezige creatievelingen hielpen afgelopen zaterdag nadenken over hoe ze de doelstellingen mee kunnen helpen realiseren. “Het gaat immers niet om éénrichtingsverkeer, maar over vraag en aanbod, over samen oplossingen bedenken die iedereen vooruit kunnen helpen. Enkele mensen van Kunstenfestival Plan B uit Bekegem kwamen hun expertise delen bij het werken met jonge kunstenaars”, benadrukte de Koekelaarse schepen van cultuur tot besluit.

Eerste in Vlaanderen

“In een aantal grotere steden zijn er al gelijkaardige initiatieven, maar het is het eerste initiatief in Vlaanderen dat artistieke ondersteuning voor creatieve makers op bovenlokale of regionale schaal aanbiedt”, onderstrepen de initiatiefnemers. “De bedoeling is dat er hierbij ook uitwisseling kan ontstaan tussen kunstenaars van verschillende gemeenten onderling en bij uitbreiding ook van werk uit verschillende disciplines.”

Elke startende kunstenaar of muzikant - ongeacht de leeftijd - die graag ondersteuning wil, kan zich vanaf nu inschrijven voor dit traject. Na inschrijving word je op de hoogte gehouden van de mogelijkheden en krijg je toegang tot gespecialiseerde info en tot het netwerk van jonge makers.
(Tekst en foto's EVT)

Inschrijven kan via http://www.ginter.be/ . Meer info vind je op www.facebook.com/UiTinGinter