Odiel Neyens: “Soms ontgoocheld, soms tevreden over mijn werk”

Lita Coucke

14/01/2015
cultuur/onderwijs

Odiel Neyens woont met zijn vrouw Christiane Tanghe in de Berkenstraat op Don Bosco. Begin jaren tachtig begon hij voor het eerst met pottendraaien. Hij liet die passie na een paar jaar voor wat het was, maar pikte zo’n tien jaar geleden opnieuw de draad op.

Waarom hou je zo van pottendraaien?
‘Klei in mijn handen hebben, daar ontspan ik van. Het is ook een heel boeiende hobby omdat je nooit vooraf weet hoe je werk eruit zal zien. Het is nooit hetzelfde resultaat. Soms ben ik ontgoocheld, maar soms ook heel bij met het eindresultaat. Al ben ik toch altijd trots op mijn werk, ik hoef niet onder te doen voor anderen’.

Heb je een bepaalde stijl waaraan we je werken kunnen herkennen?
‘Ik maak vooral dingen om naar te kijken en niet om te gebruiken. Sierstukken zijn helemaal mijn ding. Ik wil iets moois maken, iets unieks. De laatste tijd leg ik mij vooral toe op decoratieve schijven afgewerkt met cobble stones. Dat is een speciaal glazuur waarbij de klei barst. Het is een speciale techniek die niet altijd even goed lukt’.

Waar haal je je inspiratie?
‘Ik kijk vooral naar het werk van anderen. Ik bekijk ook vaak instructiefilmpjes op Youtube om bepaalde ideeën op te doen. Daarom vind ik het zo leuk om naar vzw Minnestreel te gaan. Het is heel stimulerend om in groep te werken. Je leert veel van elkaar en natuurlijk ook van onze lesgeefster Marleen Vercruysse’.

Het was vorig jaar je eerste keer bij Buren bij Kunstenaars?
‘Dat klopt. Ik heb nooit eerder meegedaan aan tentoonstellingen of exposities, maar vorig jaar waagde ik het erop. Ik heb trouwens veel volk over de vloer gehad en veel verkocht. Ik heb zelfs een paar bestellingen. Het doet altijd deugd om te horen dat mensen je werk graag zien’.

[wppa type="slide" album="88"][/wppa]
(c) Apriotief bvba

bigpic
Foto 1 van 11
bigpic
Foto 2 van 11
bigpic
Foto 3 van 11
bigpic
Foto 4 van 11
bigpic
Foto 5 van 11
bigpic
Foto 6 van 11
bigpic
Foto 7 van 11
bigpic
Foto 8 van 11
bigpic
Foto 9 van 11
bigpic
Foto 10 van 11
bigpic
Foto 11 van 11
Foto 1 van 11
Foto 2 van 11
Foto 3 van 11
Foto 4 van 11
Foto 5 van 11
Foto 6 van 11
Foto 7 van 11
Foto 8 van 11
Foto 9 van 11
Foto 10 van 11
Foto 11 van 11