Ontmoeting met collega's uit Oostenrijk

Patrick Demarest

12/09/2024
Onderwijs

Op woensdag 11 september en donderdag 12 september 2024 ontving de studierichting Defensie en Veiligheid (DV) van het Sint-Vincentiusinstituut Torhout (SiVi) enkele leeftijdsgenoten van de opleiding BHAK für Führung und Sicherheit van de Theresianische Militärakademie uit Oostenrijk. Naast een uitgebreide kennismaking met de Europese studiegenoten stonden er ook enkele praktische activiteiten op het programma.

De Oostenrijkse Theresianische Militärakademie vertoeft begin september in ons land voor een uitwisselingsproject met SiVi. Net als SiVi Torhout biedt die school veiligheidsrichtingen aan voor middelbare studenten. De opleiding BHAK für Führung und Sicherheit leunt het dichtst aan bij de richting Defensie en Veiligheid voor vijfde- en zesdejaars van SiVi. Ideaal dus voor een ontmoeting tussen de Oostenrijkse leerlingen en de drie klassen van het zesde jaar DV.


“Het is belangrijk dat onze leerlingen leeftijdsgenoten met dezelfde interesses leren kennen”, vertelt gangmaker Pepijn Desmet die zelf EHBO en fysieke paraatheid geeft in DV. “Toen ik twee jaar geleden via het EUMSSF, het forum voor militaire secundaire scholen van de Europese Unie, contact had met mevrouw Angelika Petrus en kolonel Gröbming uit Oostenrijk waren de plannen snel gesmeed. Nadat we vorig schooljaar al zestien leerlingen en enkele leerkrachten mochten ontvangen op onze school, waren ook wij een weekje te gast in Oostenrijk.” Dat was het begin van een mooie, duurzame samenwerking, zo blijkt.


Gevuld programma
De woensdag staat het programma in het teken van oorlogseducatie. De Belgische en Oostenrijke leerlingen bezoeken samen de Dodengang en Ijzertoren in Diksmuide en het Tyne Cot Cemetry in Zonnebeke. ’s Avonds nemen ze deel aan de Last Post-ceremonie onder de Menenpoort. Op donderdag zullen de leerlingen hun school in het Engels aan elkaar moeten voorstellen. Daarnaast volgen ze ook samen enkele richtingsspecifieke lessen zoals een les radiocommunicatie met het NAVO-alfabet, een les militaire drill en mogelijk ook een les gevechtsport.


Veiligheidsrichtingen in de lift
De richting Defensie en Veiligheid is vrij nieuw in ons land. “De vierde lichting studenten is dit jaar gestart bij ons”, aldus Dieter Caluwier, coördinator van de richting DV. “Samen met onze externe partners van Justitie, Politie en vooral Defensie proberen we de studenten een uitgekiend en leerrijk programma voor te schotelen op D&A-niveau (Doorstroom & Arbeidsmarkt, het vroegere TSO). De drie militaire kampen van telkens drie dagen vormen het hoogtepunt waarbij ze alle theorie in de praktijk moeten brengen.” De studierichting is alvast erg populair bij de jeugd. “Momenteel tellen we drie klassen in het vijfde en drie in het zesde. Maar we moeten al sedert het begin werken met een wachtlijst. Er is dus heel veel interesse om door te stromen naar een veiligheidsrichting.”    


Internationalisering
Er zitten trouwens nog meer internationale projecten aan te komen voor de leerlingen Defensie en Veiligheid. De week van 4 november 2024 is een projectweek die studenten uit vier verschillende landen samen zullen doorbrengen in het kader van hun opleiding in de veiligheidssector. Naast een dag op school in SiVi, staan een bezoek aan de Westhoek, Brussel en Brugge op het programma. Er wordt ook een volledige dag voorzien bij Defensie in Lombardsijde.