Open Monumentendag op 10 september

Patrick Demarest

08/09/2017
Actua straat/wijk

Op zondag 10 september staat een nieuwe editie van Open Monumentendag op het programma. Dit jaar met een nieuwe focus, vier erfgoedprijswinnaars worden in de kijker gezet, met hun verhalen als leidraad.

OMD_deelnemers

Nieuwe focus
Schepen van cultuur, Lieselot Denolf: "Waar in het verleden op Open Monumentendag louter gebouwen in de kijker stonden, is de focus bijgesteld. Vier erfgoedprijswinnaars in de stad én hun verhalen zijn de leidraad. We zien dit in een context: assen en pleinen die de (huidige) stad gestalte geven en waar (historische) verhalen mee verbonden zijn.
De editie 2017 staat in het teken van een interessant, soms wat onbekender stadsdeel, lopende van de Markt naar de Zuidstraat en Bassinstraat om via de Boeiaardstraat terug te keren naar Conscienceplein, Hofstraat en Markt, een bijna rechthoekig gegeven in de stad. Niet toevallig …
In het laatste kwart van de 19de eeuw werd een vrij groot deel van de site tussen Bassinstraat en Hofstraat verkaveld en anders ingevuld. Tot deze periode lag hier een omvangrijke tuin, eigendom van de familie de Brouckére, notabelen en grootgrondbezitters in Torhout. Met het anders invullen van de open ruimte werd de Boomgaardstraat/nu Boeiaardstraat een straat waar nieuwe ambachten zich kwamen vestigen zoals baskuulmakers, een drukker, schrijnwerkers enz. Ook in de Bassinstraat en op het Conscienceplein werden in dezelfde periode interessante statige huizen gebouwd. Uit dezelfde periode dateert trouwens ook het statige voormalige Vredegerecht dat dit stuk Torhout domineert."

IMG_5942

Wat gebeurt er op Open Monumentendag 2017 in Torhout ?
Je kunt tijdens Open Monumentendag via een uitgestippelde wandeling de 4 erfgoedpanden bezoeken. Je kunt individueel op stap of met een gids. Volg de korte voordrachten rond restauratie, renovatie en wonen in de stad. De eigenaars van de woningen en gidsen zullen op vastgelegde momenten hun visie op hun restauratie brengen.

Op het programma
- Wandeling met gids om het half uur. Ook individuele wandelingen zijn mogelijk.
- Startpunt: Vrijetijdshuis-Oud Stadhuis
- Van 10 tot 18 uur
- Deelname: gratis

Welke huizen staan in de kijker op Open Monumentendag 2017?

Pand hoek Conscienceplein-Hofstraat 24, huis apotheek Decorte - Erfgoedprijs 2010
Hoekcomplex uit 1907, centrale trapgevel, neogotische en neo-Brugse inslag. Het betreft een ontwerp van architect Thierry Nolf. Het pand werd op de benedenverdieping volledig verbouwd tot apotheek met een dominante visuele positie op het Conscienceplein.

Programma: Om 11.00 uur en 16.00 uur: Toelichting door Marc Decorte - aanpak pand - buitenzijde - 'Worstelen met het gabariet'.

Pand Hofstraat 20, huis Barbier - Erfgoedprijs 2014
19de eeuws burgerhuis, bepleisterde neoclassicistische lijstgevel, in 1922 werd de winkelpui aangebracht. Het huis werd grondig gerestaureerd door de huidige eigenaars : het vervult dan ook een beeldbepalende plaats op de hoek van het Conscienceplein en de Hofstraat.

Programma: 12.15 uur en 15.15 uur: Toelichting door Siska Barbier: een andere aanpak (inclusief bezoek)

Pand Zuidstraat 37, huis Billiet-Tamsin - Erfgoedprijs 2016
19de eeuwse woning, voormalige café en beenhouwerij. Mooie lijstgevel met geglazuurde tegelstrips. Het pand werd door de eigenaars met erg veel respect gerestaureerd en verbouwd naar een eigentijdse stadswoning.

Programma: 10.30 uur en 14u30: Workshop Pieter Billiet-Tamsin 'Het leven zoals het is : een mens wordt verliefd …': Over hoe een jong gezin kiest om in de stad te wonen en een pand 'leefbaar' te maken. Wat zijn de troeven van de stad, en wat zijn de troeven van de woning. Aan de hand van fotomateriaal kan je de evolutie zien van oud, verbouwingen, tot de huidige nieuwe stand van zaken. Breng gerust al je vragen mee die je hebt over renoveren.

Pand Bassinstraat 3, huis Craeynest- Stockman - Herenhuis uit 1907
Ontwerp van Thierry Nolf, architect uit Torhout. Het huis werd volledig gerestaureerd door de huidige eigenaars en won de Erfgoedprijs 2012. De gevel werd vakkundig gereinigd waardoor de woning als een herkenbaar element in de Bassinstraat bewaard wordt. De vensternissen zijn duidelijk afgelijnd met gele en rode bakstenen. De twee vensters naast de voordeur en de twee er boven zijn gevangen in een sierboord die doorloopt tot in de daktrapgevel. Het huis werd ook naar de 21ste eeuwse behoeften ingericht.

Programma: 11.45 uur en 16.30 uur: Workshop Piet Craeynest-Stockman: Dagboek van een restauratie