Open Monumentendag… via de ErfgoedApp

Patrick Demarest

05/09/2020
Cultuur straat/wijk

Geen Open Monumentendag zoals de voorbije 31 edities maar op zondag 13 september is er een digitaal alternatief voorzien: de digitale versie van de Erfgoedwandeling in Torhout.

 Schepen voor cultuur Lieselotte Denolf: "Naar aanleiding van Open Monumentendag lanceren we op de gratis ErfgoedApp de digitale versie van de Erfgoedwandeling in Torhout. Op verschillende plaatsen in de stad krijg je meer uitleg bij de mooie en interessante plekken die onze stad rijk is. Door de app kunnen we ook extra foto's tonen, van hoe het er vroeger uit zag. Een verrijking van het aanbod dus. Dit was mogelijk door een aanbod van de intergemeentelijke samenwerking Polderrand, waar we via Ginter (cultuursamenwerking) connecties hebben."

Je kan de wandeling volgen of gewoon ronddwalend in de stad een melding krijgen als je een pand passeert waarover meer informatie beschikbaar is.

Wie op Open Monumentendag geen kans heeft om de wandeling te volgen, hoeft niet te treuren. De wandeling blijft ook daarna beschikbaar in de app.

Hoe werkt het?

 

  1. Download (vooraf) de app 'ErfgoedApp'. De app is zowel voor Android als iOS bschikbaar.
  2. Klik op het kompas en zoek in de lijst naar " Op een kruispunt van 1000 jaar geschiedenis" of klik op de kaart en selecteer Torhout.
  3. Download de wandeling.
  4. Op het startscherm verschijnt een kaart. Op deze kaart kan je de punten zien waarover meer informatie beschikbaar is. Je kan ook toelating geven om je berichten te sturen als je in de buurt van de monumenten komt. Zorg dat je tijdens de wandeling over mobiel internet beschikt.


Wie geen smartphone heeft en de wandeling wil doen, kan de papieren versie van de wandeling afhalen in het Vrijetijdshuis, dat op Open Monumentendag uitzonderijk open is van 10 tot 18 uur.

De ErfgoedApp werd ontwikkeld door Faro, het steunpunt voor cultureel erfgoed in Vlaanderen. In totaal zijn 175 tours beschikbaar over heel Vlaanderen. Naast de Torhoutse erfgoedwandeling komen dankzij de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Polderrand ook nog andere wandelingen in Kortemark, Eernegem en Oudenburg beschikbaar op de Erfgoedapp.


Tentoonstelling Robin Vermeersch

De Erfgoedwandeling loopt ook langs het Ravenhof waar je nog tot  27 september de schitterende tentoonstelling van kunstenaar Robin Vermeersch kan bewonderen.  Hij maakte speciaal voor het museum eigentijdse keramiek die hij tussen de stukken Torhouts en Vlaams aardewerk heeft geplaatst. 

Op zondag 13 september geeft Robin Vermeersch ook zelf een rondleiding doorheen de expo. Inschrijven hiervoor, of voor een gratis bezoek op een ander moment, kan via www.visittorhout.be.

Meer info: www.erfgoedapp.be