Paardenzegening op 20 oktober

Patrick Demarest

17/10/2024
Actua

Nu de herfst stilaan de zomer verdrijft, maken we ons klaar voor de jaarlijkse Paardenzegening met Sint-Hubertuswandeling. Traditiegetrouw vindt deze plaats op de derde zondag van oktober. Er is een programma voor mensen met paarden, koetsen en karren en een voor mensen met huisdieren. De zegening gaat door op de Markt. Naast de vele horecazaken waar je de dorst en honger kan lessen, is er ook een braadworstenkraam voorzien.

 

Sint-Hubertuswandeling en paardenzegening, voor paarden en koetsen

 

De 21ste Torhoutse Paardenzegening wordt een pareltje! Het Lokaal Bestuur Torhout kreeg eenmalig de toestemming van provincie West-Vlaanderen om op 20 oktober gebruik te maken van het Moereveldpad als ochtendwandelroute voor de paarden en koetsen. Deze 8 km lange route zal die dag uitzonderlijk openstaan voor de Sint-hubertuswandeling in de voormiddag en neemt de deelnemer mee langs rustige landwegen, weilanden en akkers. Inschrijven is noodzakelijk.


  • Start- en verzamelplaats voor paarden en koetsen op zondag 20 oktober is de Kinderboerderij de Oude Smelterij in de Ieperse Heerweg. Paarden en koetsen zijn welkom vanaf 9 uur. Na de ochtendwandeling van 8 km, die eindigt aan de Kinderboerderij, krijgen de deelnemers nog een kom soep.
  • Vertrek in stoet naar de Markt waar, onder hoorngeschal, de traditionele zegening zal plaatsvinden om 11.30 uur. Na de zegening is het mogelijk om een braadworst te kopen op de Markt.
  • Vanaf 12 uur: start 2de deel van de wandeling van voor paarden en koetsen doorheen het Torhoutse ommeland met enkele tussenstops die voorzien in spijs en drank! Het eindpunt van deze wandeling is de Kinderboerderij.
  • Inschrijven voor deze niet-te-missen wandeling kan via mail naar vrijetijdshuis@torhout.be of via visittorhout.be. Kostprijs 3 euro, kansentarief 0,60 euro mogelijk.


Huisdierenzegening en hondenwandeling

Ook dit jaar kan je met je hond of huisdier deelnemen aan de zegening en daarna nog een uitgestippelde hondenwandeling maken.


  • 30 uur: zegening
  • Vanaf 12 uur: start hondenwandeling (ongeveer 4 km)


Schepen voor land- en tuinbouw Hans Blomme: "Samen met de werkgroep kozen we dit jaar om de Kinderboerderij als uitvalsbasis te nemen. Vandaar vertrekken de ruiters en koetsen samen voor een unieke wandeling langs het Moereveldpad. Het evenement brengt ieder jaar veel paardenliefhebbers samen. Iets wat ik als schepen alleen maar kan aanmoedigen. Iedereen is vanaf 11.30 uur van harte welkom op de Markt!"